Протест и контрапротест се провеждат в момента пред паметника на Альоша в Пловдив.

Организатор на протеста с искане за демонтажа на паметника е гражданската инициатива  "Искаме български паметник". От сдружението са избрали днешната дата 23 февруари, заради честването на празника на Съветската армия в миналото точно на нея. 

Д-р Светлозар Раянов, един от организаторите на протеста е убеден, че "...на такива централни и знакови места трябва да има фигури на български национални герои или символи на българската държавност, срещу които никой българин не може да има възражения. Народи, които уважават своята идентичност и история, не могат да имат над главите си символи на чужда армия.  Заслугата на съветската армия за победата над фашизма е безспорна,  но в крайна сметка присъствието и в България представлява реална окупация“ – категоричен е Светлозар Раянов.

Организаторите планираха демонстрацията им с искане за демонтаж на паметника да се проведе под самия паметник, но друга група от двадесетина човека, която е за запазване на паметника на мястото си, изпревари протеста и двете събития размениха местата си.

Засилено е полицейското присъствие по целия хълм, като полиция и жандармерия не позволяват смесването на двете събития. Поддръжниците на паметника смятат, че събралите се на площадката по-долу, искащи демонтажа, често подхождат вандалски, агресивно и не желаят да се стига до такива провокации. Затова те са се качили по-рано.

Според стотината души на обявения протест за премахване, на мястото на Альоша най-удачно би било да се издигне паметник на Левски или Ботев. Един от присъстващите сподели, че лично за него е най-добре на това място да е паметник на Съединението, защото е най-пловдивско да е така. Всички се обединяват около идеята, че символът трябва да е неоспорим за всички български граждани.

През януари общински съветници от ДСБ внесоха предложение за преместване на паметник. Това не залегна в първата за годината сесия на общинския съвет, защото правната комисия гласува първо общинската администрация да излезе със становище дали технически това е възможно и да изчисли колко струва демонтажът. Към днешна дата това все още не е направено.

Очаквайте подробности!