Премиерът Бойко Борисов откликна на поканата на двете сдружения –  - "Заедно за Лилково" и "За Ситово" и посети проблемния пътя, който от близо 20 години не е ремонтиран. Придружен от зам.-министъра на Регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков, заедно обходиха отсечката свързваща Лилково, Ситово, Брезовица и Плочник с „цивилизацията“.

„Навсякъде, където имаме компроментирани пътища работи техника и машини. От минус 7 до плюс 17 градуса е една голяма разлика в температурите, което е изключително пагубно за подобни пътища. В интерес на истината тук път никога не е имало. Отделили сме 20 милиона и пътят ще бъде направен”, каза Бойко Борисов.

Припомняме, че от години път за четирите родопски села няма. Осемкилометровата отсечка до село Лилково е в потресаващо състояние. След дъждовете от последните дни част от пътя е пропаднал в района на село Плочник. Мостът на двете реки в посока Лилково и Брезовица е критично състояние, със зейнали 50 сантиметрови дупки и свлечена настилка. 

Преди месец жителите на четирите села входираха официално писмо до премиерът и МРРБ, с което отправиха покана до Борисов да посети пътя. Хората заплашиха с протест и блокиране на Околовръстното на Пловдив, ако не бъдат чути. 

Жители на четири села край Пловдив се готвят за протест! Канят Борисов на пътя, който от 20 години е без настилкаСлед дъждовете от последните дни част от пътя е пропаднал

Както вече неведнъж сме съобщавали, пътят, за който е необходима винетка, все още е на чакъл.  Той е част от републиканската пътна мрежа. Последното укрепване бе през септември 2018, като дейностите включваха разчистване на срутища, попълване с трошен камък на настилката, почистване на водостоци и канавки. Само три години по-късно състоянието е още по-зле.

Преди дни отново бяха активирани две срутища в района на Плочник. Половината път бе пропаднал в реката. В крайна сметка от Агенция „Пътна инфраструктура” включиха пътя в програмата си от 2020 година. Наскоро от АПИ и Областна управа обявиха, че са осигурени средства за реконструкция в участъка от  село Бойково до Брезовица.

Най-накрая! Правят цялостен ремонт на пътя до Лилков