Фотоволтаична електроцентрала с мощност от 4 MW може да бъде изградена върху бившата фабрика на Кока-кола в Пловдив, научи TrafficNews.  Две визи скици за проектиране е извадил пловдивският бизнесмен Ангел Куков през фирмата си "Олимпия Парк Инвест” за имота, който е с лице към бул. „6 септември” и „Цариградско шосе” в район „Източен”.

Преди година заради терена от 48 дка имаше сериозна полемика в Общинския съвет, както и протести поарди огромните параметри, които Община Пловдив даде на инвеститора. Областният управител тогава Дани Каназирева също върна първото решение. В крайна сметка параметрите бяха намалени драстично.

Така на базата на тях тази година от фирмата са поискали първа виза скица за проектиране, която е за обществено обслужване и жилищно застрояване.  Няколко месеца след това е поискана нова виза за проектиране, която е за изграждането на фотоволтаичната електроцентрала. На практика върху огромния имот може да се реализират и двете намерения. Главният архитект Димитър Ахрянов обясни, че след като инвеститорът е поискал две визи, Общината е трябвало да ги издаде, тъй като намеренията отговарят на параметрите на парцела.

Все още няма внесен проект за жилищното строителство в Община Пловдив, като идейната разработка е за над 400 апартамента в бъдещия комплекс.

Припомняме, че през септември 2019 имотът бе закупен от Куков чрез фирмата му "Олимпия Парк Инвест" ЕООД, която го придоби от Централен кооперативен съюз. По това време обявената цена на бившият индустриален комплекс на Кока-Кола бе 7 220 850 евро.

Първоначално   Куков бе входирал документи, с които поиска да бъде одобрено застрояването със сграден фонд от 170 000 кв.м РЗП.  Той бе поискал да му бъде разрешено строителството на огромен жилищен комплекс със 70% застрояване на терена. Това беше одобрено от Общинският съвет като бе гласувано изменение на ПУП-а. 

След решението на местния парламент обаче областният управител върна решението, тъй като смята, че е незаконосъобразно в частта за одобрените устройствени показатели.  В мотивите бе изтъкнато, че гласуваният ПУП се предвижда Кинт 4,0, докато коефициентът там е Кинт 2,5 по Общия устройствен план. Отделно плътността на застрояване е вдигната от 50% на 70% за терена, което също противоречи на нормативната уредба, а височината пък е до 50 метра.

Последва връщане и прегласуване, като след това устройствените показатели на терена на бившия завод Кока-кола в "Източен" бяха променени от общинските съветници. Те бяха намелени до 50 % застрояване на терена от 48 декара , до 50% озеленяване ,Кинт 3 и височина 35 метра. 

Бившата фабрика на Кока-кола поскъпна с 5,7 млн лева, след като уредиха ПУП-аПо имота няма материални подобрения