Въпреки че при последната (поредна) проверка в нощните клубове на Пловдив не бяха открити НИКАКВИ нарушения, Областната дирекция на полицията в Пловдив не спира да манипулира общественото мнение, подавайки информация, която изобщо не отговаря на истината. 

Във вторник в цялата страна бяха проведени съвместни проверки от екипи на  МВР, НАП, БАБХ и РЗИ. Според официалното съобщение на МВР акцията е реализирана под методическото ръководство на сектор „Наркотици“ в главната дирекция.  Обхванати са нощни увеселителни заведения на територията на СДВР и областните дирекции в Пловдив, Велико Търново, Благоевград, Бургас, Варна, Стара Загора и Русе. Проверките са били срещу разпространението и употребата на наркотични вещества, райски газ, както и на нерегламентирано присъствие на малолетни и непълнолетни.

Според същото съобщение са установени 34 случая на нерегламентирано присъствие в нощните заведения на малолетни и непълнолетни – 8 в Благоевград и 26 в Пловдив. В съобщението на полицията  обаче не се посочва в кои заведения от проверените е имало "нерегламентирано присъствие на малолетни и непълнолетни". 

TrafficNews се обърна към пресцентъра на Областната дирекция с въпрос в кои нощни клубове в Пловдив са били  открити въпросните 26 малолетни и непълнолетни лица. Въпросите бяха зададени до директора на Областната дирекция Васил Костадинов през прецентъра устно и писмено. Отговорът бе, че "това е официалната информация и подробности няма да бъдат дадени"

Репортер на TrafficNews обаче направи проверка във всички заведения, в които във вторник е имало акции и се оказа, че в НИТО ЕДИН клуб в града не е имало непълнолетни лица, които да са били там без придружител, както изисква законът. В клуб "Бушидо" , освен униформени полицаи, е имало и двама представители на Детска педагогическа стая, които още същата вечер на място са се свързали с родителите на всички присъстващи момчета и момичета, които са нямали навършени 18 години, за да проверят дали са подписали декларациите, с които те влизат в заведението. Всички родители са потвърдили, че са наясно къде са децата им и те са там с тяхно разрешения. Повечето от тях са празнували абитуриентските вечери на свои приятели. 

Тъй като МВР изготвя обобщената справка за страната на базата на информация, подавана от областните дирекции, на чиято територия са проведени акциите, очевидно в случая от пловдивската дирекция са подадени неверни данни. 

С каква цел пловдивската полиция заблуждава гражданите?

През последния месец станахме свидетели на изключително сериозен опит от страна на полицията да бъде ударен с абсолютно незаконни методи бизнесът на предприемачите, които управляват и охраняват комплекс "7 POINTS". След серия проверки по най- различни линии, при които не са открити никакви нарушения, в навечерието на Гергьовден 70 полицаи влязоха в клуб "Бушидо" и в продължение на 4-5 часа държаха затворени близо 400 души, събличаха ги, обискираха ги без основание, а освен всичко голяма част от тях са били унижавани, като полицаите са ги принудили да клякат голи по няколко пъти. 

Последваха протестни декларации от браншовите организации БАЗ и СБЗ, протест в Пловдив пред сградата на ОД МВР, на който бе поискана оставката на директора Васил Костадинов. Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че не е бил уведомен за акцията и е разпоредил проверка. Главният секретар на МВР Петър Тодоров избяга от въпросите дали той е знаел за акцията, макар че според източници на TrafficNews той е присъствал на инструктажа преди акцията. Две седмици след безпрецедентната акция от ръководството на МВР все още не са посочили кой и защо е разпоредил незаконните действия. 

Защо пловдивската полиция се опитва да убеди гражданите, че нощните клубове нарушават закона и настройва обществото срещу този бранш, в който работят десетки хора? Защо подобни действия се толерират от ръководството на министреството? Защо, въпреки коментарите на десетки юристи по темата, все още няма наказан? 

Вероятно и тези въпроси ще останат без отговор, тъй като някой трябва да понесе отговорност. Но за това се иска чест и доблест. А те напоследък са доста дефицитни. Особено в МВР.