От вторник, 16 ноември, децата до 4 клас ще се върнат в класните стаи. 60% от паралелките в Пловдив ще се обучават присъствено. За тази цел децата ще бъдат тествани два пъти седмично.

Преди ден под тепетата пристигнаха близо 40 хиляди теста, които бяха разпределени към всяко едно училище в областта. Предвидени са по два теста на дете, като най-вероятно ще има и още един.  

Близо 40 хил. теста за малките ученици пристигнаха в ПловдивКоличеството ще стигне за две седмици за всички училища в областта

„Има много училища, в които на 100% ще се върнат децата в клас. В Община Лъки и Перущица няма да има тестване, тъй като все още учениците се обучават на ротация заради ниската заболеваемост. Имаме училища с 0% одобрение за тестване. Това са няколко училища в Пловдив – етническите квартали, както и СУ-то в Сопот. Относно хибридното обучение – директорите не са споделили проблеми, но всяко училище решава за себе си. Има училища, които ще осигурят пряка връзка с децата, които са вкъщи. Те да могат да присъстват в часа. Има и школа, които няма да могат да осигурят такава среда и общуване. За тях се осигурява асинхронно обучение. Ще се изпращат материали, чрез посредник. Имам добра организация”, каза директорът на РУО-Пловдив Антоанета Кръстанова.

Тя заяви пред наш репортер, че вече е създадена организация в училищата за тестване на децата. В този процес ще се включат и родители, които са вписани като доброволци. Те трябва да притежават зелен сертификат.

„Все още нямам подробна информация, но в някои училища има привлечени медицински специалисти, доброволци от БЧК, както и съответно родители. Вчера разбрах, че в Раковски родителите са готови да влязат в клас, за да помогнат. Ще се мобилизира и помощния персонал, които обаче няма да се занимават с пробосъбирането. Те ще подават тестовете на учителите, ще събират ненужния материал и ще се грижат за правилното съхранение на пробите”, допълни Кръстанова.

Тя бе категорична, че родителите не трябва да се притесняват, ако някое дете е с положителен резултат. Създадени са протоколи, които действат от началото на годината.

„Ученикът, които е с положителен тест, се извежда от класната стая и се придружава до обособено помещение. Може да е лекарския кабинет или някоя стая. Такива помещения са обособени още в началото на учебната година. Детето ще бъде изведено с психолога, с директор и учител. Ще бъдат изчакани родителите, като за минута ученикът няма да бъде сам”, допълни още директорът на РУО.

След като детето е взето от родители си, те трябва да го отведат при личния лекар и на детето да се направи ПСР тест. Ако резулатът е положителен и се потвърди в лицензирана лаборатория, останалите ученици от паралелката ще бъдат карантинирани като контактни със заразеното дете, освен ако то не е отсътвало от училище повече от два дни преди тестването.