Традицията на Никулден повелява да се яде риба, по възможност шаран.  Шаранът е смятан за помощник на Свети Николай, защото веднъж му помогнал в беда. По тази причина, именно това е най-търсеният вид риба за празничната трапеза.

Репортер на TrafficNews провери цените на шарана в навечерието на празника в града под тепетата. Оказва се, че търсенето е намаляло в сравнение с миналата година, а цените са се повишили.

„Миналата година продавахме шаран за 7 лв./кг, а тази година е 8 - 9 лв., на някои места и по 10 лв. са го пуснали. Има повишение и на речните, и на морските риби тази година, но при тези цени много клиенти предпочитат да си купят соленоводна риба за празника”, коментира собственик на магазин за риба в Пловдив пред медията ни.

По негови думи има търсене на този продукт, но то е по-малко от миналата година.

Цените на шарана тази година средно на пазара са:

8-9 лв./кг - охладен, непочистен шаран

15 лв./кг - изчистен шаран

22 лв./кг - котлет от шаран

Другите най-търсени видове риба за Никулден са пъстърва, сом, есетра и толстолоб, заради по-ниската  си цена. Най-предпочитани и купувани са рибите с големина около 2 – 2,5 кг.

Много от магазините работят с предварителни поръчки, а в голяма част от тях се предлага и приготвена риба. Клиентите могат да си поръчат пълнен или пържен шаран.

„Много хора предпочитат да си купят този продукт от големите вериги магазини, защото там е по-евтино. На повечето места го предлагат на 7,50 лв. за килограм. Ние не можем да се конкурираме с тях, плащаме заплати и наеми от собствения си джоб, но разчитаме на това, че през годините сме доказали, че продуктите ни са пресни и имаме редовни клиенти, които знаем, че ще дойдат при нас”, сподели още той.

Търговецът съветва хората да внимават, когато избират този продукт. Трябва да се следи за свежестта на рибата, да бъдат бистри очите, да са червени хрилете и най-вече да се купува само от магазини, на които имаме доверие.