Последните дни наблюдаваме увеличение на случаите на заболяванията от вирусни инфекции. 487 са новите случаи на заболели от остри респираторни заболявания, като от тях най-много са  в детска и училищна възраст - 123 деца между 5 и 14 години. Все повече ученици се чудят защо все още не е обявена грипна ваканция.

Репортер на медията ни се свърза с шефката на "Противоепидемичен контрол" в Районната здравна инспекция д-р Милена Панайотова, която обясни, че от всички изследвани 70 проби за грип има само една положителна. Тя е за грип тип А. Всички заболели са с респираторни вируси - хрема, кашлица, конюктивит.

„За да стане въпрос за грипна ваканция е необходимо директорите на училищата да информират Регионалната здравна инспекция, че в поне три последователни дни отсъстващите учители и ученици са над 30 процента. След това ние уведомяване Регионалното управление на образованието и даваме предложение за обявяване на грипна ваканция. Обикновено предложението се приема веднага. Но при по-малко от 10% отсъстващи не може да говорим за грипна ваканция“, обясни д-р Панайотова.

Тя допълни, че епидемичен подем въобще не означава епидемична обстановка. Сега е сезонът на респираторните вируси, а пикът на грипа тепърва предстои.

Случаите на Ковид в Пловдив са все по-малко.

"За последните дни имаме само 20 положителни проби. Общият брой на болните е 94, като повечето от тях са на домашно лечение, 25 са хоспитализирани, само 1 е в интензивното, интубирани няма. 97 души са под карантина”, заяви д-р Панайотова.