Доброволно формирование „Пловдив 112“ е номинирано за доброволно формирование на годината в конкурс организиран от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и „Национална асоциация на доброволците в Република България” (НАДРБ).

Класацията, под формата на анкета, е публикувана във Фейсбук страницата на НАДРБ. ДФ „Пловдив 112“ се обръщат към хората за подкрепа на доброволците за наградата на публиката. Те благодарят за всеки глас в анкетата, защото това са отзиви за добрата работа на едни от най-всеотдайните и невероятни хора с големи сърца, които помагат в нужда.

Цветан Йошев от Доброволното формирование пък е номиниран в друга категория на конкурса – „личност на годината“.

Срокът за гласуване в анкетата е 19 януари, след което ще станат ясни победителите.

Доброволно формирование „Пловдив 112“ е създадено към Община Пловдив през 2013 година и оттогава до ден днешен винаги се отзовава на всяка извънредна ситуация, на която е призовано. Кризите, бедствията и авариите, в които е помагало през годините, са наистина многобройни. Неговите членове са хора от всяка възраст, с различни професии, хобита и интереси, но всички присъединили се към екипа са водени от нуждата да създават добро и да бъдат част от каузата.

Най-мащабната кризисна ситуация, в която ДФ „Пловдив 112“ е взело участие до момента, е по време на извънредното положение поради COVID-19 от март до май 2020г., когато пловдивското формирование работи нонстоп 52 дни без почивен ден. В този период на изключителна мобилизация момчетата и момичетата от формированието успяха да създадат със собствени сили стройна система, благодарение на която приемаха поръчките за храна и медикаменти на хората в нужда, пазаруваха необходимото и го носиха до домовете. Отделно 9 доброволци от формированието, паралелно на основната си работа, отделиха от свободното си време за координация, пазаруване или доставка на храна и лекарства на общо няколко хиляди нуждаещи се хора от град Пловдив.

В рамките на тези 52 дни всички членове на формированието отработиха общо 2 968 часа и изминаха общо 5 062 километра с личните си автомобили. На формированието помагаха и 33 допълнителни или „ситуационни“ доброволци с положен общо 576 часа труд и изминати 1 127 км с лични автомобили. В допълнение на това членове на формированието и „ситуационните“ доброволци дадоха общо 517 човекочаса дежурства в Центъра за спешна медицинска помощ – Пловдив.

След края на извънредното положение през май ДФ „Пловдив 112“ продължи да помага и да е на линия за горски и полски пожари, провеждани бяха обучения и тренировки, приета беше и нова вълна от доброволци.

За 2021 година формированието има амбициозни планове за обучения и развитие, като доброволците имат намерения да усвояват все повече знания и умения, за да са все по-активни и да бъдат във все по-голяма помощ на обществото. В момента 12 нови души се обучават онлайн като предстои те да се включат в екипа на формированието след завършване на тяхната подготовка.