Пловдивчанин сигнализира, че пловдивски ресторант миналата вечер е нарушил противоепидемичните мерки и е работил до 1.30 часа. Ивайло Спасов твърди, че заведението е нарушило противоепидемичните мерки, а когато се обърнал към полицията, те му заявили, че не могат да го затворят , тъй като вътре са един от зам. кметовете на града е шефът на "Напоителни системи". 

Репортер на TrafficNews се свърза с един от собствениците на клуба Деан Найденов, който хвърли светлина върху ситуацията. "По принцип понеделник е почивния ден на ресторант "Soho Bar & Diner" и заведението не работи. Въпросната вечер  обектът е нает с договор от наш постоянен клиент, който е искал да празнува рожден ден. Заявено е парти за 40 души. В договора изрично е упоменато, че празненството ще приключи в 23.30. Вечерта там не е имало наш персонал", уточни Найденов. Той заяви, че е изключително неприятно изненадан от създалата си ситуация и практиката с отдаването на заведението под наем ще бъде прекратена. 

Ресторантът има разрешение за работа с удължено работно време. На практика заповедта, издадена миналата седмица от областният управител Дани Каназирева  , която задължава определени категории обекти да не работят след 23. 30 часа не включва ресторантите. "Въпреки това до този момент ние всяка вечер работим до 23 часа.30 часа при спазване на всички въведени противоепидемични мерки" , категоричен е Найденов. 

Очаква се днес областният управител да промени заповедта си и да обяви ограничение на работното време за абсолютно всички питейни заведения и ресторанти. 

Ето и писмото, изпратено от Ивайло Спасов до няколко институции. 

Относно: Неспазване на противоепидемичните мерки за работа на заведение след 23:30 часа, нарушение на ЗЗШОС и съмнение за корупция на 2 срещу 3 ноември 2020
 
Уважаеми госпожи и господа,
 
С огромно възмущение Ви сигнализирам за грубо и нагло нарушаване на противоепидемични мерки за борба с COVID-19, разпоредбите на Закона за защита от шума в околната среда и Наредбата за опазване на обществения ред в Община Пловдив.
На 2.11.2020 г. в 23:56 часа сигнализирах от дома си на телефон 112 за силен шум, музика и пеене от някое от близките 7 заведения (дискотеки, ресторанти, барове и сватбен салон), разположени едно до друго на бул. „Санкт Петербург“ 131 в Пловдив. Тъй като часът бе след 23:30, когато според решение РД-20-161 / 28.10.2020 г. на Областния кризисен щаб, не би трябвало да работят заведения с удължено работно време, настоях да бъде изпратен полицейски патрул, който да осъществи контрол по противоепидемичните мерки и чл. 16 от ЗЗШОС.
 
Поради това, че повече от час по-късно силната музика продължаваше, с жена ми решихме, с риск за здравето и живота си, да отидем на място, за да проверим кой е източникът на шума. Когато се озовахме на паркинга на въпросните заведения на бул. „Санкт Петербург“ 131, установихме, че в едно от тях - СОХО, намиращо се отляво на дискотека Планета Оникс, се вихри купон с дива чалга със силни децибели. Точно тогава – в 1:13 часа вече на 3.11.2020 г. повторно позвъних на спешния телефон 112, за да попитам защо заведението работи и няма патрул, за да го спре. Точно в този момент видяхме полицейски автомобил с регистрационен номер СВ5968НР да се доближава до заведенията.
Въпросният автомобил спря пред входа на заведението, което ясно може да се види от излъченото в 1:16 часа на живо видео в моя фейсбук профил на адрес
 
Няколко минути по-късно полицаите направиха маневра да си тръгват, без по никакъв начин заведението да бъде затворено и шумът да бъде спрян, а противоепидемичните мерки – спазени. Възмутен ги пресрещнах на паркинга и ги попитах защо си тръгват. Полицаите се легитимираха като Шейтанов и Сариев. Казаха, че за ТРЕТИ ПЪТ ПРАВЯТ ЗАБЕЛЕЖКА ТАЗИ ВЕЧЕР НА ЗАВЕДЕНИЕТО. На моя въпрос защо „забележка“, а не осъществят контрол и не го затворят, като приложат принудителни и административни мерки съгласно Заповедта на министъра на здравеопазването, решението на Областния кризисен щаб, както и по Закона за защита от шума в околната среда, те ми отговориха, че не можели, тъй като в клуба се намирали кметът на Пловдив, а след наша реакция, че той е в болница с COVID-19, се поправиха, че бил заместник-кмет, както и шефът на Напоителни системи. Не уточниха кой от заместник-кметовете е вътре. Казаха, че щели да го отразят в своя докладна записка до началника на Шесто районно управление на полицията. След това си тръгнаха.
Часът беше 1:21.
 
Абсолютно потресен звъннах веднага трети път на спешния телефон 112, за да потърся за пореден път помощ от контролните органи в тази ситуация тип „Параграф 22“. Оттам се свързаха отново с Шесто районно управление, а докато изчаквах да ми отговорят, към нас се насочиха трима едри мъже от охраната. Двама не носеха отличителни знаци, а третият беше с яке с емблема „Traffic Security“. Тръгнаха да питат жена ми какви сме ние и какво правим тук. След като им казах, че мога да се обадя на единия от управителите на нощните клубове, че в момента разговарям с оператор на телефон 112 и тече аудио запис, те се отдръпнаха. Ние вече бяхме на тротоара на булеварда до спрели два таксиметрови автомобила.
 
От последния разговор с оператора на 112 отново ми беше потвърдено, че контрол не може да бъде осъществен от никой друг освен от Шесто районно управление, които обаче щели да напишат докладна записка сутринта.
Изрично наблягам, че освен излъченото в моя профил видео от мястото, в аудио записите на телефон 112 ясно може да се чуе, че и операторът потвърждава наличието на силната музика.
Със силна доза афект, сериозен страх и огромно чувство на безсилие ние се прибрахме вкъщи, където продължихме да слушаме музика от шумния купон.
 
Уважаеми госпожи и господа,
С гореописания случай Ви сезирам да предприемете спешни действия по компетентност, с които да осъществите ефективни проверка и контрол както за извършеното нарушение, така и за действията на посочените публични личности и служителите на полицията. Призовавам Ви да бъдат наложени най-строгите мерки съгласно законодателството на Република България и по-специално Закона за здравето, Закона за защита от шума в околната среда, Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, Наредбата за опазване на обществения ред на Община Пловдив и други законови и подзаконови нормативни актове, които прецените по компетентност, че са нарушени.
Разчитам, че имената на овластените личности, които покровителстват тези действия, ще бъдат открити, оповестени и те ще понесат своята отговорност.
Настоявам разрешителното за удължено работно време на това заведение да бъде отнето.
Изрично моля да ми бъде дадена официална обратна връзка за резултатите от предприетите от Вас действия и наложените наказания.
С Уважение:
Ивайло Спасов