Продължава недоволството срещу пробива до Водна палата в Пловдив. Десетки души се събраха тази сутрин, за да изразят недоволството си срещу проекта за 10 милиона лева. Пловдивчани се обявяват против промяната на движение на автомобилите и пешеходците, както и сечта на дърветата в района.

Над 1600 души са се включили в подписката срещу проекта до този момент. 

Проектът на община Пловдив предвижда кръстовището да стане на две нива, а сега съществуващото кръгово движение да бъде премахнато. Строителните дейности вече са започнали.

„Този пробив е много рисков за живеещите около него. При разкопаването ще излязат подпочвени води. При изсмукването им ще се разместят пластове, които в този район са пясъчни и наносни. Кой ще ме обезщети, като ми падне къщата? Кой ще защити мен и моите деца? Защо нищо не се обсъди и нищо не се видя? Защо крият проекта? Искаме прозрачност. Ще бъдат изсечени 63 дървета, които са защитени по „Натура 2000”. Ще бъде съсипана и площадка, която е направена с европейски средства и за разрушаването ѝ ще бъдат плащани неустойки”, заяви една от протестиращите пред Нова телевизия.

Живеещите в близост до реката се страхуват, че домовете им може да се срутят.

“Когато започнат да копаят покрай брега на реката, ще излязат подпочвени води. При изсмукването им ще се разместят пластовете наноси и пясък. След това всичко ще започне да се свлича към реката”, коментира разгневена от пробива пловдивчанка пред БТВ. Възрастната жена се притеснява, че домът ѝ може да се срути, тъй като живее в една от първите кооперации до брега.

“Кой ще ни обезщети нас, като ни паднат къщите”, пита тя пред един от плакатите, гласящи "Спрете пробива".

Сред протестиращите е и архитект Чавдар Тенев. По неговите думи от общината не са се допитали към камарите на архитектите и инженерите относно проекта за пробива на Водната палата. Тенев обясни, че реално има рискове от суфозия и свлачища. “От обсъжданите варианти за решаване на проблемите с трафика тук, според мен най-добрият е кръговото. Може да се помисли как да се увеличи пропускваемостта му”, коментира архитектът.

Припомняме, че проектът предвижда премахването на кръговото кръстовище на второто ниво,  като няма да бъдат позволени левите завои. Също така немалка част от облагороденото пространство по бул. „Марица – юг” ще бъде премахнато заради проекта, а десетки дървета изсечени.

Все още проектът не е представен публично, макар заявката на Община Пловдив, че „всеки може да го види”. Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев заяви, че строителното разрешение не е обжалвано, а има две групи недоволни от пробива – едната изцяло против, а другата е срещу премахването на левите завои. Според него има възможност да се преработи проекта, но това ще струва много повече пари, както и ще се забави работата.