Има ли  пазарна логика едно дружество с 14 млн. лева загуба на година да купи служебен джип Audi Q7 с 333 конски сили за 100 хил. лева и при това втора ръка?  Въпреки че въпросът е риторичен, това не означава, че дружеството като ВиК – Пловдив няма да го направи.

След скандалните обществени поръчки, които проведе ВиК – Пловдив под управлението на Огнян Кулишев, той завърши още една такава.

Става въпрос за процедура за закупуването на употребявани автомобили за 350 000 лева без ДДС втора ръка. Тя е била разделена на две позиция, като първата е била за 265 хил. лева без ДДС е трябва да се вземат малолитражни десет употребявани автомобила.  Дотук нищо нередно. Втората позиция обаче е за автомобил с висока проходимост втора употреба с прогнозна цена от 85 000 лева.

При първата позиция е била подадена една оферта, но фирмата не е подала ключа за декриптирането й. Така тази позиция се проваля и комисията я прекратява.

По втората позиция е имало две оферти от „Сендер България“, която се занимава с продажба и ремонт на МПС-та, както и охранителната фирма „Роял енд ВИП Секюрити“. Комисията, назначена от Огнян Кулишев смята, че първата фирма не отговаря на условията и я отстранява.

Така остава само охранителната фирма, която е предложила 5-годишено Audi Q7 с мощност от 333 к.с.  за 85 000 лева без ДДС или 102 хил. лева с налога.  Това, което прави впечатление е, че офертата на фирмата откъм техническо предложение е почти идентична с минималните условия на водното дружество. 

Никъде в спецификацията не е записано за какво ще се ползва този автомобил, но е повече от ясно, че няма да бъде пращан на аварии в труднодостъпни планински райони. Друг е въпросът е за какво е такъв луксозен автомобил на управител или друг висшестоящ служители в едно държавно дружество.

Тази поръчка пък е само един от примерите защо ВиК – Пловдив е пред фалит, макар допреди две години да бе на печалба.

Припомняме, че  публикуваният отчет за 2022-а показва, че ВиК – Пловдив е завършила годината с 14 млн. лева загуба!. Наличните финансови средства на оператора към 1 януари пък са били едва 352 хил. лева, което поставя въпроса дали то може да изпълнява рутинните си дейности и да плаща заплати на служителите си.

За какво и как са харчени парите от ВиК – Пловдив,  вижте в линка:

ВиК - Пловдив пред фалит! Отчете рекордна загуба от 14 млн. лева за годинаФинансовите резултати на водното дружество са отчайващи, разполага само с 352 хил. лева

 Част от скандалите във водното дружество през годината:

Бетонираха шефа на ВиК – Пловдив, въпреки отчайващите финансови резултатиИзбраха Огнян Кулишев за титуляр на водното дружество под тепетата след конкурс

 

Тежък удар по ВиК – Пловдив! Връщат 4 млн. лева на Европа за Южния обходен колектор

Вместо УАЗ-ки за 500 000 лева ВиК – Пловдив си купува бусове "Рено" и "Дачия"

ВиК – Пловдив с нова инхаус процедура, този път за техника за 1 млн. лева