Пред фалит ли е в ВиК – Пловдив? За последната година този въпрос неведнъж бе повдиган с оглед на финансовите резултати на дружеството. След всяка появила се информация временният, а вече и титуляр на поста управител Огнян Кулишев бързаше да опровергава тези информации.

Отчетът на държавното дружество обаче показва отчайващи резултати, а загубата, която то отчита е рекордна от създаването му.  Публикуваният отчет за 2022-а показва, че ВиК – Пловдив е завършила годината с 14 млн. лева загуба!   Наличните финансови средства на оператора към 1 януари пък са били едва 352 хил. лева, което поставя въпроса дали то може да изпълнява рутинните си дейности и да плаща заплати на служителите си. В същото време други водни дружества в страната отчита печалба, като това във Варна, където са на плюс от 2 млн. лева. В анализа на финансовата година самият одитор поставя под въпрос бъдещето на дружеството под тепетата. 

Парадоксалното е,  че докато водното дружество е трупало рекордните загуби – шефът му Огнян Кулишев бе избран с конкурс за постоянно на поста. Конкурсът стартира в края на 2022 година, а новият стар шеф бе избра в края на януари тази година.

Бетонираха шефа на ВиК – Пловдив, въпреки отчайващите финансови резултатиИзбраха Огнян Кулишев за титуляр на водното дружество под тепетата след конкурс

За 2022 година ВиК – Пловдив отчита приходи в размер на 78,7 млн. лева, а разходите му са били  93,8 млн. лева. За сравнение за 2021 година дружеството е било на печалба  от близо  1 млн. лева . Тогава то е имало приходи от 64,7 млн. лева и разходи от 63,8 млн. лева.

За какво се отишли парите?

Според отчета за 2022 година приходите от продажби са били 56 млн. лева, а приходите от държавата са били 20 млн. лева. Това е с 12 млн. лева повече от 2021 година и свързана с компенсациите за ток. С други думи оправданието, че проблемът с финансовите резултати на дружеството е скъпият ток, са необосновани. Още 1,5 млн. лева са от други приходи.

Разходите за материали през 2022 година са скочили двойно – от 24 млн. лева до 44 млн. лева.  Това е при положение, че ВиК нямаха сключен основен договор за питейни тръби , тъй като процедурата няколко пъти  бе прекратена.  За външни услуги разходите скачат от 13 млн. лева на 17 млн. лева през миналата година .

Въпреки тежкото състояние на дружеството и нуждата от оптимизация на персонала, то явно е имало масово назначаване на служители.  Разходите за персонала – заплати, осигуровки, работно облекло и други са скочили до 23,6 млн. лева – с 4,3 млн. лева повече отпреди година. Другите  оперативни разходи са скочили до 1,6 млн. лева от  678 хил. лева.  Парите за амортизация са се увеличили от 3,5 млн. лева до 4,4 млн. лева.

В доклада на независимия одитор Илия Илиев е записано, че има съществена несигурност, свързана с функционирането на предприятието.

„През текущия период Дружеството отчита загуба от 14 265 000 лева. В допълнение към това, към датата на отчета, текущите пасиви превишават текущите активи с 4 954 000 лева. Тези обстоятелства пораждат значителна несигурност относно възможността то да продължи да функционира като действащо предприятие… Независимо от тези обстоятелства, ръководството счита, че Дружеството ще продължи да осъществява нормална търговска дейност като воден оператор”, пише в част от поръчания одит.

Очаквайте продължение!  

Тежък удар по ВиК – Пловдив! Връщат 4 млн. лева на Европа за Южния обходен колекторВърховният административен съд потвърди финансовата корекция на Водното дружество