Община Пловдив и фирмите превозвачи по два от договорите  за обществен превоз подписаха анексите за вдигането на пределните разходи. От следващия месец те ще могат да заявяват с 8% повече разходи, с което ще усвояват повече държавни субсидии и компенсации. Това се случва два месеца, след  като решението бе гласувано в общинския съвет.

Анексите са сключени към двата договора от 2021 и 2018 година, с което  трябва да се признават максимални разходи от 2,42 лева на километър. Шефът на ОКТ Георги Стоилов каза, че тази седмица трябва да бъде подписано допълнителното споразумение от 2016 година, с което   се  вдигат пределните разходи с 25% и така разликата с другите два договора ще бъде от 1 стотника.  В момента се получавало така, че немалка част средствата се връщали в държавния бюджет, защото  не могат да се усвоят, заради това се прави и промяната.

Друго съществено изменение е, че вече превозвачите по двата договора ще могат да си прехвърлят линии със съгласие между участниците от консорциума. До дни се очаква и превозвачите да дадат своето финално предложение за прехвърлянето  на линии. Засега  единствената  промяна, която е заявена е  за линия 10, която се обслужва от „Хеброс бус”. Тя ще отиде при някоя от фирмите на Петко Ангелов.

От ОКТ са изразили притеснението си и от други линии, обслужвани от Дошков -  6,7, ,29 и 99, които имат  голям процент на неизпълнение през последните месеци.