Стремежът на БСП да остане на всяка цена в управлението на България, започна да дава жертви и то от най-близкото обкръжение на Корнелия Нинова. Без никакъв страничен шум или изказване от страна на лидера на социалистите или здравния министър, вчера бе сменен доц. Георги Йорданов като зам.-министър.  Освен кратко прессъобщение от пресцентъра на правителството, не бяха дадени никакви мотиви, въпреки важния пост, който заемаше.

Премиерът освободи пловдивчанина Георги Йорданов от поста зам.-министър на здравеопазванетоНазначиха нов зам.-министър на транспорта и съобщенията

Стоматологът не бе просто поредният зам.-министър. Той е член на Изпълнителното бюро на БСП, зам.-председател на Областния съвет на БСП – и един от последните верни хора на Нинова при пловдивските социалисти.

Назначението на доц. Йорданов като зам.-министър бе изключително странно, като той зае мегаресора в Министерството на здравеопазването. Той застана начело на т.нар. пандемичен комитет за борба с COVID-19.  Също така пое  дирекциите: „Бюджет и финанси“, „Защита на правата на пациентите“ и „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“.

Персона нон грата в БСП -Пловдив стана зам.-министър на здравеопазванетоКирил Петков назначи доц. Георги Йорданов и още 5 зам.-министри

С други думи парите от здравеопазването зависиха от неговия подпис. В един момент обаче той бе сменен.

Това, което се коментира из кулоарите на властта е, че доц. Георги Йорданов е освободен заради кадруване не само в звената на министерството, но и в различни болници в цялата страна, както и регионалните здравни инспекции.  Едва ли е случайно, че дните около назначаването на Йорданов  като зам.-министър, сестра му – д-р Весела Йорданова стана зам.-управител на Онкодиспансера в Пловдив.  Съпругата на Йорданов – Виолина пък има няколко търговски дружества. Едното от тях разполага със 7 аптеки в Пловдив, а другото върти търговия с лекарства.

През годините Йорданов оглавяваше няколко лечебни заведения в Пловдив – общинската МБАЛ „Св. Мина”, а след това и Окръжна болница. И двете лечебни заведения бяха пред фалит няколко години след неговото управление.

БСП бе ударен и от друг скандал пък заради дъщерята на доц. Йорданов – Десислава. В началото на 2021-а след разследване на GlasNews гръмна скандал, че кадърът на БСП Десислава Йорданов е с фалшива диплома за висше образование. Тя бе общински съветник в миналия мандат, както и председател на партийната организация на„Западен” в Пловдив.  След скандала тя буквално изчезна от общественото пространство, като хвърли и оставка от заеманите й постове, за да не подлежи на „другарски съд”.

Скандалът около Десислава Йорданова на практика костваше и кандидат-депутатското място на баща й доц. Георги Йорданов на предишните избори. Публична тайна бе, че Нинова не вкара Йорданов в листите именно заради скандала с дъщеря му.

Десислава Йорданова няма завършена степен "бакалавър", но няма да понесе отговорност

Разследване част 2: Как се взима степен "магистър", без да имаш "бакалавър"?

Въпреки всичко това, доцентът се ползваше с огромното доверие на Корнелия Нинова, поне досега…  Изключвайки причините за освобождаването на доц. Йорданов, които вероятно не са една и две, лидерът на социалистите най-малко дължеше обяснение защо човек от нейното ръководство бе буквално изритан от властта.  По всичко изглежда, че Нинова с лекота може да сменя всеки свой човек по веригата, стига това да й осигурява комфорта да се радва на лидерското си място и креслото на вицепремиер в четворната коалиция.