Десислава Йорданова е подала молба за напускане на Община "Родопи" в Пловдив, където заемаше пост като главен експерт в отдел "Образование". Това потвърдиха от ръководството на общината за GLAS.bg. 

От Градския съвет на червените в Пловдив пък са взели решение тя да не заема и да не кандидатства за ръководни постове в близката една година.

Как се стигна до тук?

Преди време ви показахме, как без да имаш висше образование, степен "бакалавър", можеш направо да завършиш и да вземеш диплома с магистърска степен. А след това с документа да те назначат като гл. експерт в общинска администрация.

Разследване: Как се взима степен "магистър", без да имаш "бакалавър"?Десислава Йорданова успява да гради кариера с фалшива диплома

Разказахме ви за пловдивчанката Десислава Йорданова, която вече е с анулирана диплома от Медицинския университет в Пловдив. Последваха реакции. Прокуратурата в Пловдив веднага се самосезира, а Икономическа полиция започна разследване. Йорданова бе призована на разпит. Съпартийците и от града под тепетата също реагираха.

А Десислава Йорданова продължи да настоява из медиите, че има завършено висше образование степен "бакалавър". Така ли е наистина?

Показахме ви дипломата за завършено висше образование, степен "магистър", на Десилава Йорданова. От документа става ясно, че през 2010 г. почти с отличие тя е завършила специалността "Здравен мениджмънт". Разказахме ви как през 2009 г. Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която посочва, че освен платена такса, прилага и копие на диплома за завършено висше образование в ПУ "Паисий Хилендарски".

От Медицинския университет обаче откриха единствено служебна бележка, в която е посочено, че Десислава Йорданова има  завършено висше образование в ПУ "Паисий Хилендарски" във Факултет "Икономика" - специалност "Маркетинг и Мениджмънт". Прави впечатление, че името на университета е изписано с правописна грешка.

Открихме и още правописни грешки. Освен това от печата на документа не става ясно кой го издава. Разбираме, че Йорданова не е завършила във Факултет по "Икономика" в ПУ "Паисий Хилендарски", защото такъв не съществува там. Няма и такава специалност "Маркетинг и мениджмънт", категорични са от ръководството на университета.

Стана ясно също, че от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" не е издавана "Служебна бележка" на Десислава Георгиева Йорданова, защото ВУЗ-ът няма практика да издава подобни бележки. Там се издава само "Уверение" върху бланка на Университета.

Докато чакахме тя да ни представи диплома за завършен "бакалавър", както няколко пъти обеща в кореспонденция и в телефонни разговори, дипломата и от Медицинския университет беше анулирана с решение на Академичния съвет.

Дипломата е заличена от всички регистри на Медицински университет. Разследването започна и Десислава Йорданова бе привикана и разпитана в Икономическа полиция. По наша информация и пред полицаите тя не е представила диплома за завършено висше образование, степен "бакалавър".

Иначе пред медиите Десислава Йорданова тиражира нова версия за бакалавърската си диплома. Пред БНР тя обясни, че има диплома за завършен "бакалавър" от ПУ "Паисий Хилендарск" - Филиал "Любен Каравелов" в Кърджали.

Потърсихме за коментар директора на ПУ - Филиал "Любен Каравелов". В официалния отговор на професор д-р Илиана Велчева ясно е посочено, че Десислава Йорданова никога не е записвана за обучение там и по тази причина липсват данни за нейното студентско състояние в регистъра на филиала.

Още веднъж, в становището на филиала, категорично подчертават, че в ПУ не издават служебна бележка, а уверение. Още повече, че представената от Десислава Йорданова служебна бележка пред МУ не е на Филиала, а и в нея се съдържат невярни данни. 

Че, Йорданова е завършила Филиала на ПУ в Кърджали твърди и нейният баща –депутатът от 44-то Народно събрание Георги Йорданов. Той попадна в полезрението на екипа ни, защото по време нашето разследване се опита да окаже натиск – материалът да не се излъчи. За това екипът ни разполага с доказателства. Интересен е фактът, че Георги Йорданов е бил ръководител на катедра в МУ, когато дъщеря му е завършила "магистър" там.

"Доцент Йорданов е част от Академичния състав на нашия университет и въпреки политическата кариера, която той прави, все още е член на този Академичен състав, хабилитирано лице в една от уважаваните катедри. Бил е до началото на тази година във Факултета по "Дентална медицина". Аз имах телефонен разговор с него, когато получих сигнал от Вас и той ме уведоми, че ще изпрати диплома от ПУ във Филиала в Кърджали, но ние такава не получихме до края на проверката", обясни професор д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив.

Проверка за истинността на дипломата на Йорданова за завършен бакалавър направиха и от Градския съвет на червените в Пловдив.

"То това си е престъпление. Това не е грешка и прошка. Всъщност не знам, може би органите трябва да се сезират и да се вземат мерки. И това не е извършено само от един човек. Примерно да кажем само от нея. То е учудващо да нямаш бакалавърска, а и магистърска степен, и да те назначат главен експерт. Аз се усмихвам, обаче би трябвало да се занимават органите с това нещо. Замесени са много хора, поне аз така мисля", каза областния председател на БСП в Пловдив Георги Гергов.

Той назначи проверка, последваха реакции и въпреки това Йорданова бе избрана за член на Националния съвет на БСП по време на Конгреса на червените в София.

Проверката на Районна прокуратура –Пловдив трябва да приключи в срок до един месец. Или в края на октомври.

Остава въпросът: Защо ако разполагаш с документ, с който можеш да опровергаеш всички, защо просто не го покажеш?