В тази поредица ще се разходим из парковете на Пловдив и ще проследим в какво състояние са те. Тази седмица ще посетим парк „Светофарите“. Той се намира на ул. „Стефан и Обрейко Обрейкови” 21 срещу училище СОУ „Христо Г. Данов” в Кършияка.

Паркът се използва предимно за обучаване на учениците на „Безопасност на движение” и е оборудван със светофари, пътни знаци и пешеходни пътеки. През 2021 г. там се поставя нова светофарна уредба, осветление, видеонаблюдение, подменят се счупените знаци, сложиха се нови пейки и се засадиха допълнително дървета.

Освен за учебни цели, паркът е любима локация на родителите с малки деца, тъй като районът е спокоен и има голямо поле за игри за малчуганите.

С това обаче се изчерпва всичко хубаво. Към днешна дата паркът е заринат с фасове и семки. Повечето пейките са излющени.

Притесняваме се, защото в началото на парка има малка изоставена постройка, зад която бездомници ходят по нужда. Когато топката на децата попадне там се цапа. Често пияни мъже спят по пейките. Не се пази чистотата на парка, всичко е във фасове”, заяви една от посетителките на парка.

Локацията е предпочитано място за отдих и за по-възрастните жители на района.

TrafficNews призовава гражданите на Пловдив да пазят чистотата на красивия ни град, да изхвърлят отпадъците си само на обозначените за тази цел места и да не драскат със спрейове по пейки, сгради, улични лампи и т.н.