В  поредицата ще се разходим из парковете на Пловдив и ще проследим в какво състояние са те. Тази седмица ще посетим парк „Ружа“. Той се намира на едноименната улица в квартал "Христо Смирненски", зад храм „Св. Климент Охридски“. 

През 2020 година е направена реконструкция на парка на стойност от 290 000 лв. Поставен е фитнес на открито, както и нова детска площадка, която се простира на 200 кв. м. и отговаря на всички европейски стандарти и изисквания за безопасност.

Изградени са пързалка, обикновени люлки, както и люлка тип гнездо. Реновирани са парковите алеи и са поставени нови лампи на 4,5 и на 9 метра височина. Монтирани са 50 пейки по всички алеи, поставено е и видеонаблюдение

В средата на декември 2022 година кметът Здравко Димитров, кметът на район „Западен“ Димитър Колев, неговият заместник и директорът на „Градини и паркове“ засадиха чинари, кедри, сребристи смърчове, туи, кипариси и хвойни с цел зеленината в парка да се обогати.

Към днешна дата парк „Ружа“ е в сравнително добро състояние. Пейките не са изпочупени, децата ползват атракционите, младежите се възползват от фитнеса на открито, а възрастните хора го посещават с цел разходка и отдих. Фонтанът отдавна не работи, но това не пречи на най-малките посетители да му се радват и да искат да си играят около него. Посетителите на парка пазят неговата чистота и там няма изхвърлени боклуци извън обозначените за тази цел места. Разбира се, и тук не липсват вандалски прояви - голяма част от детските съоръжения са издраскани с графити. Там се намира и едно от местата в града с кучешка площадка, където стопаните могат да пуснат домашния си любимец да потича на свобода, без това да бъде опасно за околните. 

TrafficNews призовава гражданите на Пловдив да пазят чистотата на красивия ни град, да изхвърлят отпадъците си само на обозначените за тази цел места и да не драскат със спрейове по пейки, сгради, улични лампи и т.н.

ГАЛЕРИЯ: