В  поредицата ще се разходим из парковете на Пловдив и ще проследим в какво състояние са те. Тази седмица ще посетим парк „Райчо Кирков“. Той се намира на ул. „Здравец”. След „Белите брези”, това е другото бижу на район „Южен”. Той се простира на площ от близо 25 декара.

През 2011 година паркът е напълно обновен по ОПРР. Проектът е на стойност от близо 800 000 лв. Подменена е оградата, изградени са три детски площадки, беседка, 91 пейки, поставено е ново осветление, нови асфалтирани алеи, фонтан и сцена. Велоалеята е разположена в северната част на съоръжението. Засадени са 44 иглолистни и 37 широколистни дървета.

Много от посетителите на парка, обаче са недоволни от състоянието му в момента – лампите са надраскани, пейките са олющени, а някои части от съоръженията са изкъртени от вандали.

От друга страна, няма изхвърлени боклуци извън обозначените места. Паркът е любима локация на много родители в района, а децата истински се забавляват на атракционите. За разлика от много от пловдивските паркове, в „Райчо Кирков” не е изграден фитнес на открито.

Фонтанът не работи, но това не спира малчуганите да го използват като място за игра. Забранено е посещението с домашни любимци. Паркът разполага с широки алеи за разходка и пейки за отдих.

Беседката е любимо място на посетителите за срещи и весели следобеди с приятели.

TrafficNews призовава гражданите на Пловдив да пазят чистотата на красивия ни град, да изхвърлят отпадъците си само на обозначените за тази цел места и да не драскат със спрейове по пейки, сгради, улични лампи и т.н.

ГАЛЕРИЯ: