В тази поредица ще се разходим из парковете на Пловдив и ще проследим в какво състояние са те. Тази седмица ще посетим парк „Каменица”. Той се намира в район „Източен” срещу бившата Бирена фабрика.

През късната есен на 2021 година в паркът бе завършен първият етап от планирана реконструкция, с която се увеличиха зелените площи, поставиха се нови плочки, пейки, малка чешмичка, сцена и дори WiFi. Малко по-късно бе завършен и вторият етап, включващ изграждането на асфалтова алея, като върху част от нея се поставиха занимателни игри като Дама с термопластична боя и детска площадка. Днес зеленото пространство продължава да бъде едно от най-предпочитаните места за отдих в района и е притегателно място за малчуганите.

Табелата „Парк Каменица” пък е дарена от едноименната бирена компания.

Припомняме, че стойността на целия проект беше 350 000 лв

Към днешна дата, паркът е един от най-чистите и поддържаните в града. Въпреки, че не е сред най-големите паркове в града под тепетата е един от най-предпочитаните от родителите, защото разполага с голям набор от забавления за децата. Има две детски площадки, изрисувани игри, макет, където могат да се учат на безопасност на движението, уреди за уличен фитнес, сцена, на която могат да си представят, че са известни изпълнители.

Освен всички забавления, паркът разполага и с голям брой пейки за отдих за малки и големи, които в допълнение с безжичния интернет дават възможност на хората да работят, докато са сред зеленината. За поддържането на зелените площи е изградена модерна напоителна и отводнителна  система.

Зад сцената е преместена красивата беседка с пейка за влюбени, над която се намира арка във формата на сърце, която през лятото е обагрена в цветове и цветя.

В паркът е забранено да се водят животни. В него нищо не е занемарено и няма изхвърлени боклуци извън обозначените за това места.