В тази поредица ще се разходим из парковете на Пловдив и ще проследим в какво състояние са те. Тази седмица ще посетим парк „Белите брези”. Той се намира в централната част на квартал Кючук Париж на улица „Охрид”.

Паркът се простира на площ от 15 декара и има над 3000 квадратни метра тротоарна настилка и алеи. През 2011 година той се разделя с предишния си облик, като там се поставят нови пейки, 200 квадрата допълнителни цветни градинки, нова растителност, още една детска площадка, подменя се осветлението, засят е наново райграс и е издигната открита сцена. Реконструкцията е била осъществена по Оперативна програма „Регионално развитие” и е на стойност 451 000 лв.

Паркът е модернизиран и изцяло съобразен с европейските изисквания. Пространството му е обособено като място за отдих и разходка. На подвижна сцена се провеждат концерти, чествания и други събития. Пейки, чешма и тоалетна, достъпна и за хора с увреждания, са поставени за удобството на посетителите. За сигурността на посетителите и поддръжката на парка е осигурена охрана. Истинска атракция особено за най-малките посетители на парка е водното езеро и фонтанчето, които обаче в момента не работят. В Близост до парка се намират техническият колеж „Джон Атанасов”, както и храм „Света Троица”. 

Към днешна дата, паркът не е в най-доброто си състояние – повечето пейки са счупени, лампите са надраскани с графити, както и чешмичката, и кутията за книги. Тук-там има и изхвърлени извън кошчетата отпадъци. Въпреки това, „Белите брези” е сред любимите места за отдих на живущите в района, разполага и с две детски площадки, което е удобство за родителите. В парка няма изграден уличен фитнес, но има сцена, на която децата да могат да се изявяват.

Той разполага и с голям брой пейки за отдих за малки и големи. Водното езеро, което беше любимата атракция на посетителите в момента не работи и се използва като трета зона за забавление от децата. Паркът остава една от малкото зелени зони в един от най- застроените пловдивски квартали. 

В паркът е забранено да се водят животни, но дори тази табела не е „пожалена” от вандалите.

TrafficNews призовава гражданите на Пловдив да пазят чистотата на красивия ни град, да изхвърлят отпадъците си само на обозначените за тази цел места и да не драскат със спрейове по пейки, сгради, улични лампи и т.н.