Отложиха дело срещу пловдивския бизнесмен Атанас Червенков - Райфъла и жена му Евелина Червенкова заради данъчни престъпления. В хода на делото стана ясно, че Райфъла към момента се намира в затвора в Кремиковци, като е пожелал да не бъде конвоиран за днешното дело заради липса на защитата му.

Обвинителният акт на Райфъла е за няколко престъпления. Първо Окръжна прокуратура – Пловдив го привлича за това, че е избегнал плащане на данъчни задължения на обща стойност 72 962 лева, като е затаил истини в изискуемите данъчни декларации. Това е извършено в условията на продължаващо престъпление в периода от 4 март 2011 г. до 11 февруари 2016 г. В обвинението срещу бизнесмена Червенков пише, че на 6 януари 2012 г, е извършил сделка за закупуване на мотоциклета му, марка „Харли Дейвидсън“, модел „ФХДП Лоу Ридер“, от свое име, на стойност 12 000 лева, с парични средства, "за които знае, че са придобити от престъпление".

В кориците по делото става ясно, че именно през горепосочения период Райфъла не обявявал действителните приходи от дейността си, като по този начин, от невнесени данъчни задължения извършил и сделката по закупуване на мотоциклета. По същото дело като обвиняема е привлечена и съпругата му Евелина за това, че  в периода от 1 януари 2016 г. до 15 април 2018 г.,  е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения на обща стойност 37 360 лева, като не е подала изискуема декларация.

Червенкова днес също пожела да не се дава ход на разпоредителното заседание, защото общата защитата на нея и съпруга й- адвокат Илиян Василев няма възможност да се яви в съдебната зала, а по тази причина Червенков също не е доведен от София. Така съдия Теофана Спасова взе решение да насрочи ново заседание за януари 2024 година. Евелина Червенкова изтъкна, че желае делото да се гледа при закрити врати, без присъствието на журналисти.

“Искам също така заседанието да бъде гледано при закрити врати, без присъствието на никакви журналисти. Все пак към момента сме невинни до доказване на противното. Не искам да се спекулира с информацията, както на предходното дело на съпруга ми, тогава много неща се преиначиха”, добави още дамата.

В съдебната зала присъстваше и представител от Министерство на финансите. Той представи молба, с която се предявява граждански иск срещу Атанас Червенков за сумата от 40 хиляди лева,  представляваща обезщетение за причинените имуществени вреди на държавата. Беше предявен иск и срещу Червенкова за сумата от 37 хиляди, която отново е за причинените на държавата имуществени вреди. Припомняме, че Райфъла е бил клиент на прокуратурата по дела свързани с поръчителство на убийства, побои и палежи.

Райфъла влезе зад решеткитеОпитите му да отложи изпълнението на наказанието си пропаднаха