Скромният тим на „Крумовград” е една от изненадите в българския футбол този сезон. Те шокираха шампиона „Лудогорец” още в първия кръг, след като го победиха с 3:1, а след това тимът редуваше силни със слаби серии. След това записаха изненадващи победи над ЦСКА 1948, „Локомотив София”, равенство с „Левски”, а една от най-изненадващите победи на „Крумовград” бе над „Ботев”  Пловдив насред Колежа. В момента родопският тим, който играе на базата в Коматево, е на 10-то място, като няма индикации той да е застрашен от изпадне, поне що се касае до  футболната част.  Оказва се обаче, че отборът е затънал в дългове, а сметките му са запорирани. По данни на TrafficNews поне 5 дружества претендират стари вземания.  Футболистите все още получават заплати, но не и премии.

Преди броени дни клубът е върнал автомобилите на футболистите на компанията, от която са били наети. Това е станало след покана за доброволно изпълнение, последвана от  жалба за обсебване , входирана в полицията от собственика на дружеството.

През юли 2023 година сключих договор с ФК „Крумовград”, които наеха от дружеството, в което съм съдружник, 5 автомобила. Цената беше договорена между мен и Асен Караславов, а след това договорът бе подписан от Басри Саров, който е председател на Управителния съвет на сдружението, което управлява клуба. От датата на сключване на договора, до днес  от клуба не е преведен нито един лев по договора. Затова на 27 октомври 2023 изпратихме покана до сдружението, в която им съобщихме, че прекратяваме договора и поискахме да ни върнат автомобилите и да платят дължимите суми” разказва Иван Калев. Реакция  първоначално няма.  От ЕКОНТ не могат да открият никой на официалния адрес на сдружението, никой не вдига телефона, няма и действащ имейл. Асен Караславов, който вече е изпълнителен директор на клуба, също не си вдига телефона.

На 11 декември Калев внася иск в съда и иска запор на сметките на дружеството, за да може той и съдружника му да си приберат дължимите суми по съдебен ред.  Оказва се, че са на „опашката” и пред тях има още няколко  фирми.

След жалба в полицията, все пак преди няколко дни петте автомобила са върнати лично от Асен Караславов.

Финансови претенции към ФК „Крумовград” има и един от бившите спонсори на отбора Илиян Филипов. Логото на компанията , която управлява – PIMK, все още фигурира сред спонсорите на клуба, но той е категоричен, че няма никакво намерение да финансира отбора.  Искът, който е отправил към сдружението е за близо 46 000 лева. „Това са пари, които сдружението ми дължи за наеми, тъй като осигурявах квартири на футболистите в Пловдив” коментира Илиян Филипов пред TrafficNews.

Кой всъщност финансира ФК „Крумовград” и ще остане ли той в първа група през новия сезон?

Според  хора от футболните среди, самото пребиваване на отбора в групата е изключително спорно, тъй като има много доказателства за връзка между крумовградския отбор и „Ботев – Пловдив”. Което според правилата на шампионата е абсолютно забранено.

Отборът тренира на базата на в Коматево /без наем, както твърдят ботевисти/, а трансферите в мениджърските и клубните състави се случват непрекъснато. Бивш треньор в "Ботев" в лицето на Неманя Милянович, след освобождаването си е  назначен като треньор в  "Крумовград".  Същият е сценария и с прокуриста на „Ботев” Асен Караславов, който през септември е назначен за изпълнителен директор на родопския отбор, след като е освободен от „жълто-черните"

През сезон 2022-2023 в "Крумовград" взема под наем 7 футболисти от втория отбор на "канарчетата"

В интервю за „Капитал” бившият изпълнителен директор на "Ботев" Даниел Серехидо твърди, че кръг около Александър Ослан работи за това родопският отбор да играе ролята на сателит - нещо, което регламентът не позволява, ако двата отбора са в една и съща лига.

"След като напуснах "Ботев", тези хора ме поканиха да участвам в управлението на "Крумовград" и работих там до края на сезона 21-22, но видях накъде са се запътили нещата и напуснах. Асен Караславов пък работеше неофициално като прокурист и на "Крумовград", докато беше такъв официално за "Ботев Пловдив", твърди Серехидо.

Александър Ослан е част от съвета на директорите на „Ботев Пловдив”. Той е зет на Димитър Георгиев Димитров , бивш служител на Държавна сигурност, известен с прозвището Генерала.

Димитър Георгиев е сред собствениците на  карго компанията „Компас Еър Карго”, които са сред официалните спонсори на „Крумовград”.  В нея той е съдружник с Пенчо Пенчев и Феим Чаушев.  

Според Регистъра на сътрудните на Държавна сигурност ,  Чаушев е бивш сътрудник на ДС , работил под псевдонима Бисер.  В последствие работи влиза в правителството на Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев като зам. министър по младежта и спорта и на външните работи.

Според Филипов, по-голямата част от спонсорите, доведени лично от него вече са се оттеглили. „PIMK и Next Logistiс сме си платили до края на полусезона. 

Оттеглих помощта си за клуба, тъй като съм на различна позиция за начина на управление”, коментира той.

Това са официалните спонсори, качени на сайта на ФК "Крумовград", но повечето вече са се оттеглили

Според бивши служители, клубът има неразплатени сметки за квартири, хотели, храна , премии и бонуси за влизане в Fbet  лигата, пътни пари на бивши футболисти. През последните две години във втора и трета дивизия, футболистите сами  са си плащали леченията и физиотерапията след травми.  Дължат се пари за транспорт за близо 20 000 лв, има неизплатени заплати и премии към бивши треньори, служители и помощен персонал.  

Т. е – от една страна имаме натрупани сериозни задължения, а от друга липса на приходи. Предвид връзките между „Ботев” и „Крумовград” , издръжката на новака в дивизията вероятно минава през пловдивският гранд с любезното съдействие на БФС и службите, които си затварят очите. И двата отбора до този момент успешно заобикалят санкциите, наложени на руските капитали в Европа след инвазията в Украйна. 

Службите също се правят на приятно разсеяни, въпреки многобройните сигнали за преминаването на сериозни финансови потоци от Русия към Европа и обратно през трансфери с футболисти от школите на Зингаревич, които играят или просто са картотекирани в „Ботев”. 

В поредица публикации изнесе данни за случващото се в отбора и за опитите да се овладеят както сдружението, което държи лиценза и марката „Ботев”, както и различните фенски фракции, но до този момент няма никакви последствия. Липсата на реакция потвърждава слуховете за близки връзки на Генерала с президенството, пловдивските съветници на Радев, както и с бившия главен секретар, назначен също от президента. Според наши източници, бившият ДС парадира и с връзки с шефа на ДАНС.

Нищо чудно УЕФА и ФИФА да изпреварят нашите служби и да  извадят руснака от играта. Преди месец стана ясно , че асоциациите разследват Зингаревич за неправомерни трансфери с непълнолетни африкански футболисти. Зингаревич може да бъде суспендиран да се занимава с футбол в продължение на 15 години. Освен това той ще бъде финансово санкциониран, а отборът може да получи забрана да осъществява трансфери в рамките на два или три прозореца. 

Тимът може да получи забрана да осъществява трансфери в рамките на два или три прозореца. Нещо повече, ако се докаже,  че "Ботев" и "Крумовград" имат едни и същи действителни собственици, то двата отбора могат да бъдат извърлени по настояване на УЕФА от професионалния футбол в България. Регламентът е повече от строг, като не се позволява два клуба с общи собственици да участват в лига или турнир. 

Така например хитът в "Ла Лига" "Жирона" дори да влезе в зона Шампионска лига, те няма да могат да участват в нея, тъй като клубът се държи от фонда, който е собственик на "Манчестър Сити".  По същия начин стоят нещата и с "Манчестър Юнайтед" и френския "Ница". В английския тим официално с 25% влезе британският милиардер Джим Ратклиф, който е собственик на отбора от Френската Ривиера.

Очаквайте продължение каква е схемата с африканските футболисти, които идват в клубовете под шапката на  Антон Зингаревич!