Пъстра беше картината днес в подножието на Бунарджика! Жени, облечени в опълченски униформи, други - в носии, въоръжени мъже с пушки кремъклийки и тежки шинели... всички те, заедно с обикновени граждани, и с песен на уста, се изкачиха до върха на пловдивското тепе. Тук, пред Паметника на руските освободители, започва празничното отбелязване на 140-годишнината от освобождението на България от турско робство.

Водещ на събитието беше Христо Христов, а официално слово произнесе Савина Петкова – председател на Общинския съвет-Пловдив. Официалната част започна с вълнуващ рецитал на "Опълченците на Шипка", който накара пловдивчани да настръхнат. По-късно бяха положени венци и цветя, с участието на представителен взвод, венценосци и военен духов оркестър.

Разбира се, тук бяха и членовете на патриотичната организация "Родолюбие", чийто представител сподели пред нашия репортер, че трябва да се гордеем, че сме българи, че всеки един мъж и всеки един баща има два дълга - да си защити семейството и родината. И това е заветът на нашите деди.

Малко по-късно, от 13.00 часа пред Паметника на опълченците (Централни гробища) ще бъде отслужена панихида за загиналите български опълченци. И на този монумент ще бъдат положени венци и цветя, отново с участието на представителен взвод и военен духов оркестър.
 
От 16.00 часа на пл. “Стефан Стамболов” празничен концерт ще изнесе Биг Бенд Пловдив. Ръководител на формированието е Николай Гешев.
 
От 18.30 часа, на пл. „Централен“, пред Гарнизонния военен клуб, ще бъде извършена тържествена заря-проверка по повод Националния празник на България – 3 март, с участието на военни формирования от гарнизон Пловдив. Водещ ще бъде актьорът Петър Тосков.