5852 седмокласници се явиха днес на националното външно оценяване по математика в Пловдив. В цялата страна на изпит днес са над 59 800 деца в 1699 училища. Матурата започна в 9.00 часа. Какво се падна на нея и кои са верните отговори, вижте тук:

Ето ги отговорите на матурата по математикаСедмокласниците работеха по Вариант 1

Изпитът в Пловдив не се размина и без ексцесии. По време на НВО, непознато лице от улицата  е хвърлило яйце през прозореца в изпитната зала, намираща се 2-ри етаж. Яйцето за щастие е паднало на чина, а не върху ученик.

Вандал хвърли яйце по пловдивски ученици, докато решават матурата по математикаАнулирани изпитни работи няма

В Регионалния исторически музей в Пловдив бяха представени уникални документи за историята на Ботев и пловдивския футбол. Бяха представени дневниците на един от основателите на клуба Стоян Пухтев за първите стъпки на ботевистите. Първият документ от 1907 до 1912, а вторият от 1912 до 1916г. Беше представен и учредителния протокол от 1907г. Представено беше и първото знаме на клуба дарено от офицер Кирил Ботев - брат на Христо Ботев. 

Представиха уникални документи, които променят историята на Ботев и футбола в ПловдивФутбол в Пловдив се е играл още през 1906г.

Първи случай за годината на кърлежов енцефалит е открит у нас през изминалата седмица. Заболяването е потвърдено с изследване от Националния център по заразни и паразитни болести. Медиците посочват, че енцефалитът, пренасян от кърлежи, се среща изключително рядко в България.

Откриха първи случай на опасно заболяване, пренасяно от кърлежиКърлежовият енцефалит е потвърден с изследване от Националния център по заразни и паразитни болести

След бурята снощи последствията не закъсняха.

Дърво е паднало на улица в пловдивския квартал Кючук Париж. Инцидентът е станал на улица „Трети март“ по време на снощната буря, сигнализира читател на TrafficNews.bg. Дървото се е стоварило върху паркирани на улицата автомобили.

Дърво падна върху коли в КючукаНяма пострадали при инцидента

Обилните порои разрушиха пътя до една от най-популярните дестинации в Родопите - Чудните мостове. Преминаването в момента е изключително затруднено и е нужен спешен ремонт. От тази нощ шосето е затворено.

Кметът на Забърдо: По-добре хората да не пътуват към Чудните мостовеОт тази нощ шосето е затворено

Стойчо Николов - един от хванатите в издънка бизнесмени, взели европари за изпълнение на къщи за гости, се опитва да отърве санкциите. Едноличния търговец EТ" Стойчо Росенов Николов" кандидатства с приект "Къщи за гости и заведение за хранене", за който получава 336 090,68 лв.

Опашка от около километър се изви на границата ни за Гърция - Кулата - Промахон. Още от 5:30 часа автомобили са се подредили в две колони, за да прекарат уикенда си в южната ни съседка. Потребители в социалните мрежи разказват, че за час са преминали едва 20 коли.

Туристи се изнасят за дълъг уикенд към Гърция, километрични са опашките по границитеОще от 5:30 часа автомобили са се подредили в две колони

Вече има и по-лесен достъп до гръцко море. Облекчиха преминаването през граница от гледна точка на изискуемите тестове и документи. 

Гърция ще пуска българи и с отрицателен антигенен тестОблекчения са въведени и за децата

Арх. Петър Петров е победител в конкурса и е назначен със заповед на министъра за нов директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). До обяваването на резултатите от конкурса той заемаше позицията главен архитект на район "Централен" в Пловдив.

Главният архитект на р-н "Централен" поема Националния институт за недвижимо културно наследствоАрх. Петър Петров е спечелил конкурс за поста

Арествуаха двама мъже на 40 и 54 години заради кражба на 30 000 от къща в Баня. Ударът е бил извършен на 16 юни, около 8.30 часа апашите отишли до дома на 62-годишен местен жител, за когото имали информация, че държи в жилището си много пари. Малко по-късно съдът ги остави в ареста за постоянно. 

Двама апаши задигнаха 30 бона от къща в БаняКрадците са задържани

Апашите, задигнали 30 бона от къща в Баня, остават зад решеткитеПо-възрастният от крадците разбил входната врата и прибрал пачките, които били скрити

Ковид-19 остъпва, но все още има смъртност. В последния ден е загинала родилка и 26-годишно момиче. 

Освен родилката и 26-годишна жена е починала с COVID-19Тя е била без придружаващи заболявания

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се включи в пресконференцията на партията за действията на служебното правителство.  Той предупреди, че пандемията не е изчезнала, а служебното правителство проваля ваксинационната кампания.

Борисов предупреди за масово затваряне през есентаЛидерът на ГЕРБ заяви, че той вече посочил кой ще бъде кандидат за премиер на партията

Рапърът и комедиант Иван Динев, по-известен като Устата, преживя кошмарен инцидент на пътя. Преди дни той е оцелял в тежка катастрофа и днес благодари на Господ, че е жив и здрав. 

Иван Динев-Устата оцеля в тежка катастрофа на пътяИзпълнителят разказва от първо лице за кошмарния инцидент

Катастрофа затвори пътя Чирпан - Стара Загора, в района на 67 км, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ударили са се два тира, единият от които в момента гори. Заради инцидента се затруднява пътят към морето. 

Тежка катастрофа затвори пътя Чирпан-Стара Загора, ударили са се два тираДвижението се пренасочва

Най-касовият спектакъл в историята на Музикалния театър „Фантомът на операта” гостува на Античния театър в Пловдив. Зрелищният мюзикъл за първи път излиза на открита сцена. Мрачната готическа история за неразбрания гений и неговата любима ще оживее на 5 юли(от 21:00 часа) и на 5 септември (от 20:00 часа) сред естествения декор на Античния театър в Пловдив.

Музикалният театър гостува с "Фантомът на операта" на Античния театър в ПловдивЗа първи спектакълът се играе на открито