Първи случай за годината на кърлежов енцефалит е открит у нас през изминалата седмица. Заболяването е потвърдено с изследване от Националния център по заразни и паразитни болести. Медиците посочват, че енцефалитът, пренасян от кърлежи, се среща изключително рядко в България. Май и юни обаче са най-рисковите месеци за разпространението му, тъй като кърлежите са силно активни. От Националния център по заразни и паразитни болести отчитат, че за същия период на миналата година също има само един случай на кърлежов енцефалит у нас.

Кърлежовият енцефалит е остро инфекциозно заболяване, причинено от вирус, който засяга нервната система. Предава се чрез ухапване от специален вид кърлежи и в редки случаи може да има и фатален изход.

Хората се заразяват, когато слюнка на кърлежите навлезе в кръвта. Женският кърлеж може да остане върху човешкото тяло в продължение на няколко дни, докато не бъде напълно наситен с кръв. По-рядко кърлежовият енцефалит се предава чрез консумация на сурово мляко от крави и кози, заразени с вируса.

След ухапване от кърлеж вирусът се размножава в тъканите, прониква в лимфните възли и кръвта. Първите симптоми на заболяването са грипоподобни – втрисане с повишена температура, която може да достигне до 40 градуса, болки в тялото, главоболие и обща токсикоза. След това вирусът преминава кръвно-мозъчната бариера и засяга мозъчната тъкан, възникват неврологични симптоми.

Инкубационният период продължава от 2 дни до 3 седмици, инфекцията се развива в зависимост от инфекциозната доза и характеристиките на имунната система.

Все още не е разработено специфично лекарство за енцефалит, пренасян от кърлежи, така че всички методи на лечение са насочени към облекчаване на симптомите на енцефалит. За пациент със заподозрян енцефалит, пренесен от кърлежи, е необходимо хоспитализация в инфекциозно отделение.