В Регионалния исторически музей в Пловдив бяха представени уникални документи за историята на Ботев и пловдивския футбол. Бяха представени дневниците на един от основателите на клуба Стоян Пухтев за първите стъпки на ботевистите. Първият документ от 1907 до 1912, а вторият от 1912 до 1916г. Беше представен и учредителния протокол от 1907г. Представено беше и първото знаме на клуба дарено от офицер Кирил Ботев - брат на Христо Ботев. 

На брифинга участваха директора на историческия музей Стефан Шивачев, Видин Сукарев от историческия музей, председателят на Сдружение Ботев Радослав Кошински. Журналистите Илия Димитров и Стефан Попов. Специален гост на събитието беше Боян Ботйов  – почетен член на футболен клуб „Ботев“ и правнук на генерал Кирил Ботев, брат на великия поет и революционер Христо Ботев.

Гости на събитието бяха изпълнителният директор на Ботев Даниел Сереидо, зам.-кмета по спорта на Пловдив Георги Титюков и легенди на Ботев. 

"През годините сдружението е целяло утвърждаването на ботевизма. В края на изминалата 2020 г. се свързва колекционер, който за щастие е ботевист. Данни с изключително важно значение за клубната история. Сдружението реши да се обърне към хора, които документите да бъдат разчетени", заяви председателя на Сдружение Ботев. 

"Това е историческо за първите години на футбола в града ни и не само за него", заяви Видин Сукарев.

Беше представен документ с искане на Иван Кухтев да бъде регистриран клуба. Ботев се счита за правоприемник на дружество Тракийски юнак. 

"Знаехме, че първият футболен мач се е състоял през 1911г. между ученици от "Св. Августин" и момчета от Пловдив, но се оказа, че футбол в Пловдив се е играл по-рано", заяви Стефан Попов.

Намерените дневници на Стоян Пухтев за първите стъпки на ботевистите, които бяха представени са дарени на клуба през 1922г. за десетата годишнина от създаването на клуба. Те са и с клубен печат. Първият документ е от 1907 до 1912, а вторият от 1912 до 1916. 

Основателите на Ботев през март 1912г. са били второто поколение ботевисти. Още през 1907г. е избран за председател Георги Пухтев. 

През 1906г. махленските отбори Тримонциум и Стрела са основани, но през 1908г. спират съществуването си заради липса на документи. 

В началото ботевистите играят на поляна зад мелницата. След това се преместват около днешната Хуманитарна гимназия. 

На 26 май 1909г. е организиран първият футболен турнир, на който присъства и тогавашният кмет Иван Кесяков. В него взимат участие осем махленски клуба. "Св. Августин" и Ботев играят във финала. Резултатът завършва 5:1 за "Св. Августин", които печелят награда топка. Заради раздаването си играчите на Ботев също получава кожена топка на следващия ден.

През 1911г. е създадена и първата емблема на Ботев. Беше представен и екипът от 1911г. с клубната емблема. 

Бяха разкрити, че е имало доста перипети и за името Ботев. Имало е предложение за имената Рапид, Слава и други. На Ботевата ливада се взима окончателното решение клубът да се казва Ботев. 

Действителното учредяване на клуба е на 10 март 1912г.