Опашка от около километър се изви на границата ни за Гърция - Кулата - Промахон. Още от 5:30 часа автомобили са се подредили в две колони, за да прекарат уикенда си в южната ни съседка. Потребители в социалните мрежи разказват, че за час са преминали едва 20 коли.

Причината за забавянето на пункта е стриктният COVID-контрол, който властите в южната ни съседка упражняват. 

От рано сутринта и на Маказа започнаха да се струпват автомобили и колоната само за час е станала километрична. По думите на туристите, непосредствено след границата пътуващите се тестват с бърз тест, което отнема между 5 и 10 минути.

 От туристите се изисква формуляр за пътуване , отрицателен PCR тест, направен през последните 72 часа, сертификат за ваксинация. Гърция облекчи противоепидемичните мерки и от две седмици в страната може да се влезе и с отрицателен бърз антигенен тест. На този етап обаче българите не могат да се възползват от облекчението. Причината е, че на границата се изисква цифров сертификат, издаден през националната система www.his.bg.

Засега порталът не позволява това.

Пловдивчани рискуват почивката си в Гърция с бързи тестовеНа всички обясняваме, че все още резултатите не могат да бъдат вписани в националната система, казва д-р Пепа Корольова 

На влизане в България не се правят тестове на границата, но се изискват PCR или бърз тест, или документи за ваксинация. В противен случай нашенците се поставят под 10-дневна карантина.