Община Пловдив спря със заповед ремонт на жилищен апартамент в центъра на града. Администрацията е била сезиранa по сигнал за течащи строителни дейности в частен имот, който се намира в блок на ул. „Мали Богдан“ в кв. „Каменица 1“. Направен бил опит за проверка, при който служителите не били допуснати и затова само огледали обекта през общите помещения. Забелязали, че се извършва подмяна на ВиК и ел. инсталация, както и преустройство на помещения.

Седмица по-късно на общинските служители, отговарящи за отдела по строителство, били осигурен достъп до апартамента. По време на инспекцията преценили, че ремонтът, който собственикът извършва, представлява риск за сградата и съществуващите инсталации. Последвала заповед за незабавното прекратяване на строително-монтажните работи /СМР/.

В констативен акт, издаден по време на проверката, дейностите са определени като - „преустройство с промяна на предназначението с изграждане на нови водопроводна, канализационна и електрическа инсталации на две помещения“. За такъв тип намеса се изисква разрешително от общината, каквото в случая собственикът не притежавал.

От данните на проверяващите става ясно, че в апартамента на „Мали Богдан“ се променят две помещения – кухня и хол, като кухнята се преустройва в помещение за обитаване и за целта всички водопроводни връзки са премахнати, а в дневната е положена нова ВиК инсталация. Посочва се още, че се установява новоизградена електрическа инсталация, скрита в гипсокартон. Имало намеса в междуетажната стоманобетнова плоча, като част от армировката е била разрязана. Всичко това мотивирало администрацията да прибегне към заповедта за спиране на ремонтите.

Последвала жалба до Административен съд от страна на възложителя - собственик на жилището, който смята, че актът е издаден неправомерно. Според него общината неправилно е определила дейността в имота като промяна на предназначението, тъй като се е извършвало единствено вътрешно преустройство на хол и кухненски бокс.

Стартирало дело, по което е наето вещо лице за изготвяне на съдебно-техническа експертиза. Становището на инженера обаче се разминава на ключови места от това на общинските служители. Накратко според вещото лице СМР, извършени от пловдивчанина, не представляват опасност за годността на сградата или останалите имоти в нея, а извършените пробиви в стоманобетонната плоча не са засегнали носещи елементи. Посочено е, че новите водопроводна и канализационни тръби не оказват влияние върху устойчивостта на сградата. Ел.инсталацията пък е била променена единствено за конкретното жилище. Когато вещото лице оглеждало имота станало ясно още, че канализационни тръби, заснети при първия оглед, са премахнати, а пробивите на плочата са замазани с гипс по повърхността на тавана.

Становището на инженера било кредитирано с доверие от съдиите. Съставът, разгледал казуса, заключил, че е допуснато съществено нарушение начина, по който район „Централен“ е подходил към случая, като не е направил необходимото, за да изясни всичко факти и обстоятелства около строителните дейности на ул. „Мали Богдан“. Според съдиите спирането на строежа е било „безпредметно“. По тази причина с решение на Административен съд е се отменя заповедта на район „Централен“, а на община Пловдив се присъждат 1760 за разноски по делото, които да бъдат заплатени на собственика на апартамента. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Припомняме, че преди месеци районната администрация на "Централен" се сблъска с още един случай на самосиндикални престроявания в апартамент на ул. "Ниш". Там обаче изходът бе различен, тъй като конструктор доказа незаконната намеса на собственика на обекта и нареди възстановяване на носещите елементи от сградата по утвърден проект. 

Ремонтът на запечатания апартамент в Пловдив е нарушил конструкция на сградатаТова е констатирала комисия, след като е извършила проверка на място

 

Снимка: Архив