Община Пловдив иска да придобие имота на бившата бензиностанция, на метри от Главната улица,  върху който може да изникне търговски комплекс. Теренът е вкаран в Годишната програма за разпореждане с общинска собственост, като той е в графата – възмездно придобиване.  

Това означава, че след приемането на програмата Община Пловдив може да влезе в преговори със собственика на имота за закупуването му. Парцелът не позволява отчуждение поради това управата трябва да направи чиста търговска сделка, а след това и Общинският съвет да го одобри.

Парцелът  е от 367 кв.м. на кръстовището на ул. „Дондуков” и   „Тодор Каблешков”, като от години той е заграден.  

Междувременно собственикът на имота  “Ди Ес Пропърти Билд“ осъди Община Пловдив на два пъти във ВАС заради спор за параметрите му. От фирмата правят опити да сменят предназначението, като паралелно с това работят да си изкарат и строително разрешение при сегашните параметри.

На практика след решението на ВАС от компанията могат да променят статута, който да предвижда ново ниско застрояване с 3 етажа и височина корниз - до 10 м. Приетите градоустройствени параметри са  максимална плътност на застрояване - 60 %; максимална интензивност на застрояване - 2.4 и минимално озеленяване - 50 %. Предвижда се разполагане на зарядна станция за електромобили, обекти за обществено обслужване и търговия към нея на първи етаж и обекти за обществено обслужване на следващите етажи.

Фирмата има и друга виза скица за проектиране от 2021 година, която им позволява до 10% застрояване. Въпросният проект, който е предоставен на Община Пловдив предвижда свободно застрояване на височина от близо 10 метра на площ от 36 кв.м, а отреждането да е за кафе-аператив. Предвижда се алея, а останалата част да бъде оставена така – без застрояване.

Дадоха картбланш бивша бензиностанция край Главната да стане търговски центърСобственикът на имота осъди Община Пловдив и във ВАС за ПУП-а на зоната