Община Пловдив няма да получи подкрепление към този момент в битката срещу комарите, кърлежите и  бълхите. Общинското предприятие „Дезинфекционна станция” бе пуснало обществена поръчка за външна фирма, която да пръска заедно с тях, но процедурата е била прекратена.

През последните седмици заради валежите  и топлото време има невиждан бум на комарите под тепетата, а преди това имаше проблеми с кърлежите и бълхите през есента. Поради това трябваше да се избере и външна фирма,която да се включи с тях в пръскането Поръчката бе за 918 000 лева, разделена в три години. За нея се явиха 7 фирми, но всички те са имали проблем с документацията, като ценовите им предложения не са отговаряли на изискванията. Поради това всички са били отстранени, а процедурата прекратена.

В предмета на поръчката са включени мероприятия по дезинсекция и растителна защита в открити площи, обществени паркове, водни биотипи, мочурища и други пространства на територията на Пловдив, с обща приблизителна площ от 42 000 декара.

На годишна база се прогнозират 3 броя обработки от всички видове мероприятия, с изключение на обработките срещу кърлежи, за които се прогнозират 2 обработки годишно. Освен дезинсекция срещу кърлежи, бълхи и комари, се предвижда и обработка за растителна защита на дървета и храсти срещу листни въшки, бяла американска пеперуда, трипс и други, при заплаха от появата им.

Очаква се да бъде обявена нова поръчка в следващите седмици.