Община Пловдив продължава да купува наред нови автомобили за структурните й звена. Новата обществена поръчка е за 250 000 лева, като преди това бяха завършени процедури за 270 000 лева.

Новата поръчка е за 6 нови автомобила, като впечатление прави една от позициите. Тя е за нов автомобил седан за нуждите на Кризисен център за жени, жертва на домашно насилие. Сумата, която е заделена за нея е 50 000 лева с ДДС.  В техническите изисквания за автомобила са изброени 73 екстри, които трябва да притежава той.

Автомобилът трябва да е дизел Евро 6, минимум 90 к.с, като е с 4 плюс 1 места. Освен стандартните допълнения и системи за сигурност, са изредени още десетки екстри.  От  радиоапарат с тъчскрийн дисплей до подглавници и подгряващи системи за всички места, тонирани стъкла с UV филтър и пълно оборудване за багажника.

Два автомобила са по-скъпи от този за кризисния център, но те са за специализирани дейности. Единият е за нов  двуместен  лекотоварен автомобил-пикап с висока проходимост, за нуждите на ОП „Дезинфекционна станция“, чиято стойност е до 66 хил. лева с ДДС.

Другият е високопроходим автомобил за нуждите на ДФ “Пловдив 112“ за 51 хиляди лева.

Далеч по-скромни откъм екстри и цени са другите три коли. Единият, който е за обслужване на Дом за стари хора  „Свети Василий Велики“ е на стойност до 35 000 лева, а за служебни коли на Пловдивския общински инспекторат са заделени 28 000 и 22 000 хиляди лева.

От началото на годината Община Пловдив сключи договори за 9 коли за над 270 000 лева. Единият от тях бе за три коли на ОП „Паркиране и репатриране”  – „Дачия Докер ВАН” за общата сума от 82 000 лева или малко над 27 000 лева с ДДС за един брой автомобил. Колата е Евро 6 с 1,6 SCe – ECO – G двигател.

Другата поръчка бе за 110 хиляди лева с ДДС за 5 фабрично нови автомобила – два за Общинска охрана, два за общинска полиция и един за „Социална политика”. 

Най-скъпият купен автомобил досега е за Младежкия центъра по европроект за 80 000 лева. Това е джип „Шкода Кодиак” – 6 плюс 1 места.  Все още договорът не е подписан, но това е била единствената оферта за тази обществена поръчка.