Община Пловдив избра фирмата „Сейф парт” да монтира ново осветление, стълбове и ел инсталация на моста на Адата. Тя е получила 100 точки, макар офертата й да е била доста над другата фирма, която в последствие е била отстранена.

Прогнозната цена на поръчката бе 350 000 лева, като „Сейф парт” са предложили 349 125 лева за дейностите. В процедурата е имало още дин участник – „Пенон”, които са дали оферта от 235 576 лева.  Първата компания е дала почти всички дейности, както и материали на по-високи цени. Така например един уличен LED осветител 7800 lm с димируем драйвер от „Сейф парт” ще струва 580 лв. без ДДС за брой, а другата компания е предложила за 325 лв.

 Захранващите кабели СВТ 3Х1.5mm(700 метра)  и САВТ 4Х16mm (1400 метра) са по оферта на спечелилата фирма съответно 6,5 лв. и 9 лв. Отстранената компания е дала предложение за 1,6 лв. за по тънкия кабел и 4,15 лв. за другия.

Според комисията към Община Пловдив техническите характеристики на предлаганите материали отговаря на изискванията на поръчката.  Това, което не ставало ясно единствено е дали посочените документи е постигнато съответствие на изискванията на възложителя за височина на стълба 12 м, тъй като те били на италиански език.

Останалите проблеми са били при организацията на работа, предложена от „Пенон”. Сред тях са:  липсва информация относно подхода и организацията на изпълнението на дейностите предмет на поръчката; линейни графици и етапност, заети лица по всяка от позиции, изисквани от Община Пловдив; базови мерки за ограничаване на негативното влияние на строителния процес върху околната среда и други.  

Отстранената фирма има още няколко дни да обжалва решението на Община Пловдив в КЗК. Ако подобно няма, то ще бъде сключен договор с фирмата за осветителните тела на моста на Адата. Там мракът цари от години.  Неведнъж при подадени сигнали от общинското звено са ни обяснявали, че при повреди служители се опитват да работят по стълбовете, но много от тях са животозастрашаващи и работата по тях е невъзможна. Освен липса на осветление, кабелите и стълбовете са изгнили, като за ремонт не са били отделните елементи, а цялата ел мрежа.  

В същото време Община Пловдив пусна нова поръка за осветление. Тя е на стойност от 1,7 млн. лева, като със сумата ще се извършва ремонтно-възстановителни работи на уличното и парково осветление под тепетата.

Няколко години и редица ПТП-та по-късно: Изчезва мракът от моста на АдатаПодменят с 350 000 лева 58 стълба по съоръжението, правят нова ел инсталация