Състоянието на  малтретираното 5-годишно дете от Пловдив, след извършената операция, е добро. Tо се възстановява нормално. Това каза пред TrafficNews  Донка Аргирова - директор на дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив. Информацията от тази сутрин е, че детето е прекарало добре нощта и няма усложнения в състоянието му. „Нещата се развиват добре. Надяваме се бързо да се възстанови от претърпяната интервенция и да бъде изписано”, добави директорът.

Припомняме, че на момченцето му беше направена пластика на главата, където нямаше кожа заради голяма рана.  Задържани за жестокостта бяха майката на детето и нейният приятел, с който тя е живяла.  В петък съдът остави Петър Черневе в ареста, а майката Стела Алексиевабе бе освободена с най-леката мярка „подписка”.

По данни на прокуратурата, след справка от РЗИ е установено, че момченцето не е водено при лекар за преглед. Има данни, че обвиняемият Петър Чернев е купувал лекарства от аптека, вероятно за да се проведе лечение у дома. От 4 декември до 9 януари детето  не е посещавало градина. 

Пастрокът заснемал голи видеа с малтретираното дете в Пловдив, биел го и го унижавалСъдът остави обвиняемия в ареста, а майката е пусната с мярка "подписка"

"Детето се намира под наблюдението на лекарите. Социален работник е непрекъснато с него, занимават се с детето , следят състоянието му , а ние от наша страна поддържаме връзка с колегите. През вчерашния ден то се е чувствало добре след излизане от упойката, хранило се е", разказа Донка Аргирова.

По думите на директора на социалната институция, първият получен сигнал за насилие над детето на 9-ти януари. До тази дата не е имало сигнали от абсолютно никоя институция. Детето е посещавало детска градина , посещавало е и социална услуга- логопед и психолог.

"Нямали сме никаква информация , че в семейството има насилие и може би доказателство за това е разговорът ни с бащата.  Пред нас той сподели, че в началото на месец декември, периодът 9-8 декември, той е прекарал време със сина си и не е забелязал никакво насилие или синини върху тялото му.  Когато бащата научава, че синът му е в това състояние е било шок и за него.Още на 10-ти януари детето е настанено в защитена среда, то се чувства вече много добре" , каза още директорът.

Тя подчерта, че детето е приведено в болница още в неделя, когато бащата се е върнал от чужбина. Той е бил през цялото време до 5-годишния си син. 

Гергана Тошкова- началник отдел "Закрила на детето" сподели, че към момента родителите на 5-годишното момче са в процес на развод , но делото е висящо, защото е отложено за март месец тази година.

"През отминалия ден ние проведохме два дълги разговора с бащата и с неговия процесуален предствител. Той желае веднага да вземе да отглежда сина си, но тъй като детето е под мярка на закрила си има процедури, които трябва да се следват. На бащата му е разяснено, че ако смята да се върне да живее в Германия, ние нямаме правомощия директно да изискаме доклад от съответбите колеги там. Ако той обаче реши да се установи в Пловдив, ще се направи оценка на неговия капацитет", завърши Тошкова.