35-годишните Стела Алексиева и Петър Чернев, които бяха задържани заради обвинение в системно малтретиране на 5-годишно дете, се изправиха пред съда днес. След 3-часово заседание, преди минути съдия Иван Калибацев определи за майката на малолетното дете най-леката мярка за неотклонение "подписка", а Петър Чернев прати зад решетките.

Припомняме, че малко по-рано през деня Районна прокуратура-Пловдив ги привлече като обвиняеми за това, че на неустановена дата през месец декември 2023 г., като извършители и в съучастие, в условията на домашно насилие, са причинили на момченцето средна телесна повреда, довела до обезобразяване на главата и разстройство на здравето, както и временна опасност за живота. Двамата бяха задържан за срок от 72 часа, а днес държавното обвинение поиска от съда постоянния им арест.

В съдебната зала стана ясно, че относно Петър Чернев са повдигнати три обвинения, едно от които е, че е принуждавал 5-годишното дете да прави неща против волята си. По данни на прокуратурата в мобилния телефон на обвиняемия  са открити видеоклипове, на които се вижда как детето и той са голи в жилището, където живеят. На записите Чернев обявява коя е датата на заснемане и какви ще бъдат действията в идните дни. Държавното обвинение заяви, че на част от клиповете детето е унижавано, а по тялото и главата му налагани брутални удари.

Прокуратурата разясни, че на единия видеоклип от миналата година се виждало как той нанася брутален побой над момченцето. То е било съборено от стол, паднало е на земята, било ритано, вдигнато за крака с надолу главата и подхвърлено, като през цялото време било и без дрехи.

„Ще бъде унизително да разкажа какво се вижда на видеоклиповете. Стореното от обвиняемия е безгранично преминаване на морала”, заяви наблюдаващият прокурор Бригита Байрякова.

Според нея, въпреки че разследването е в начален етап, е  налице обосновано предположение, че  именно двамата са издевателствали над малолетното момченце. По данни на държавното обвинение  главата на детето е била обезобразена в жилището, което обитавали. От доказателствата става ясно, че на мястото на нараняването 5-годишният няма коса и не може да се установи дали има кожа. Тепърва ще се констатира колко е дълбочината на раната, като на този етап не е ясно до какво състояние може да доведе въпросната рана на главата, заяви държавното обвинение.

Стана ясно, че майката не е потърсила никаква медицинска помощ за малолетното си дете и то е пребивавало с голямото нараняване дни наред. Прокурор Байрякова допълни, че детето ще бъде подложено в близките дни на операция. След интервенцията ще се изяснят обстоятелствата около състянието.

В  днешния разпит в синя стая пострадалото дете разкрива, че е било удряно и от майка си. и от неговия пастрок. Има съседка, която също е дала показания относно чути викове на детето от банята заради побой. Разпити са извършени и на майката и сестрата на обвиняемата Стела.

Извършени са и множество огледи във въпросния апартамент, като са иззети веществени доказателства, за които мъжът и жената си признали, че може да имат отношение по делото.

Прокурор Бригита Байрякова заяви, че Алексиева и Чернев са опитали в разпитите си да обвинят детето за нараняването. Те разказали пред разследващи, че момченцето си изгорило главата с душа в банята до степен на обезобразяване. По тази причина ще се направят и експертизи на иззетия по делото душ, за да се проверят версиите.

Държавното обвинение заяви пред магистратите, че ако двамата обвиняемия бъдат пуснати от ареста, може да извършат и друго престъпление или да се укрият, предвид, че майката е безработна, употребява често големи количества алкохол и няма постоянен адрес. Прокурор Байрякова поясни за обвиняемия Чернев, че е осъждан за наркотици, а по свидетелски показания често се се държал неадекватно и посред бял ден. Когато употребявал субстанции ставал агресивен. 

Според защитниците на мъжа и жената адвокат Йордан Давчев и Константин Давче нищо не е доказано, а травмите на момчето са станали по невнимание. По думите на адвокат Йордан Давчев обвинението е "напомпано", а фактите не говорят за средна телесна повреда. 

Към момента със съдействието на отдел „Закрила на детето“-Пловдив 5-годишното момче е изведено от семейната среда, като му е осигурена закрила. Два дни по-късно е проведен координационен механизъм в отдел „Закрила на детето“-Пловдив.

Арестуваха майка и пастрок заради системен побой над 5-годишно дете в ПловдивДвамата ще бъдат изправени пред Пловдивския съд с искане за постоянното им задържане