Част от заведенията в арт квартала на Пловдив – Капана осъмнаха под вода. Подземията на обектите са пълни, като най-засегнати в момента са чаената къща и уиски барът. В мазето водата е над един метър. За проблема собствениците на заведенията и търговските обекти , намиращи се на улица „Абаджийска”, се обърнаха към TrafficNews.

Близо 6 заведения са потърпевши от наводнението. На място е бил повикан екип на Пожарната, а част от собствениците сами си отводняват с помпи. Оказва се, че проблемът с водата на улицата не е от днес и вчера.

Капана бедства! Трети месец „Абаджийска“ е под вода СНИМКИИнституциите си прехвърлят топката и отказват да поемат отговорност, споделят собственици на обекти

„От четири години системно се наводняват обектите ни. Обръщали сме се към Общината и ВиК, но според тях проблемът е в нашата градинка”. Независима фирма бе наета от нас, собствениците на обектите, за да се направи обследване. Според експертите се касае за спукана тръба под паветата на улица „Константин Стоилов”. Това е единствения път за Стария град и за нас това е проблема улицата да се разкопае и да се отрази повредата”, каза пред наш репортер Гаро Узунян собственик на „СандъкЪ“. Именно неговото заведение е най-потърпевшо. Мазето е напълно наводнено.

„Водата е над метър. Това е не първото наводнени, затова си закупихме помпа. След земетресението преди седмица, налягането стана още по-голямо и резултатът е факт. Подали сме сигнал и до ВиК, чакаме техен екип”, добави Узунян.

Още един наводнен обект е принуден да затвори врати. Подът в кухнята на ресторант „Мултикулти” е покрит с два пръста вода. Част от продуктите са мокри и негодни за употреба. Уреди и техника също са залети с водата.

„Избива от плочките, от стените, извира от шахтите. Има вода под хладилниците и близо до печките. Това е техника за хиляди левове и е застрашено от изгаряне. Нямаме друг избор освен да затворим. Няма да споменаваме за миризмата на мухъл и застояла вода”, сподели собственикът на ресторанта.

Той е категоричен, че ще се обърне към адвокат и както и ще подаде жалба до всички институции за проблема.

Хората в квартала са категорични, че се касае за питейна вода, а не подпочвени, както са твърдели от ВиК. За това говори и независимото им обследване.

„ Проблемът с наводненията започна след ремонта на улица „Константин Стоилов”, което бе преди 5 години. Всяка година водата става все повече и повече. От три дни  водата започна да се качва драстично. На 6 часа вдига нивото с 1.5 метра. Поне 6 са имотите, които страдат от проблема. За тях знаем, тъй като има обекти, чиито изби не се отварят, а има и такива които са запечатани с бетон. В моя обект имаше тази сутрин около 50 сантиметра вода. Най-засегнато е външното избено помещение до бар „СндъкЪ”, което е с 30 квадратни метра площ. Имаше 1.5 метра тази сутрин. Тъй като е на по-високо ниво, денивелацията кара водата да минава през стените и подкопава имотите ни. Уведомени са ВиК, Община Пловдив и районната администрация. Вече 5 години обаче отказват да разкопаят улицата, да видят къде е проблемът и да го отстранят. Ние не може да разкопаем улицата, това не е частен имот. Частна лаборатория направи изследване и се оказа, че водата е питейна”, разказа Адриан Кумбилиев собственик на „Чаената къща”.   

След поредната жалба до Община Пловдив, собствениците са получили и отговор. След направена проверка на експерти от дирекция „Строителство и инвестиции” действително е констатиран проблем с обектите на улица „Абаджийска”.  В писмо, разписано от заместник – кметът Пламен Райчев, се съобщава, че ще бъде назначена комисия, която да направи обследване.

„Да се провери на място от всички компетентни органи и да се вземат незабавни мерки за отстраняване на аварията, която е възникнала”, се казва в становището на Обяина Пловдив.

По думите на Адриан Кумбилиев все още чакат становище от проверката, което е била преди 5 месеца.

Оказва се, че не една комисия е обследвала районна и не веднъж компетентните органи са проучвали проблема. Според ВиК наводненията и течът на вода не е свързан с авария на системата. Пред наш репортер главният инженер на дружеството заяви, че за съжаление проблемът не може да бъде решен от експертите на ВиК.

„Касае се за сериозни подпочвен води. В цялото подножие на Стария град има водоеми, само два такива са под Античния театър. Много е сериозен проблемът в района, многократно сме получавали сигнали. Участвали сме в не една комисия по обследване на проблема. Оказва се, че свързан с геоложките слоеве. При всеки проблем ВиК е насреща, дори да се касае за новоремонтирана улица”, заяви инженер Антон Гълъбов. Той добави още, е преди две години отново са работили на улица „Абаджийска” по въпросния проблем. Тогава в рамките на 24 часа е била спряна водата.

„Преустановихме в целия район водоснабдяването, дори по улица „Константин Стоилов” за едно денонощие. Дори тогава водата не се оттече и продължи да избива. В района на горната част на Капана имахме авария, но е малка. Тя не може да е причина за такъв силен теч”, категоричен е инж.Гълъбов.