Същинско бедствие е настанало на улица „Абаджийска“ в арт квартала на Пловдив, предаде Plovdivnow.bg. Намиращите се там заведения и магазини вече трети месец са постоянно наводнени, а собствениците и наемателите денонощно изпомпват водата от мазетата си. Отговорните институции пък отказват да вземат отношение по въпроса.  

Според Адриан Кумбилиев, собственик на обект на улица „Абаджийска“ №10, това не е първото наводнение на улицата. До 2014 година в много от къщите, които са обявени за паметници на културата, изобщо нямало вода. Малко след като била прокарана нова канализация започнали и проблемите. За пръв път обектите се наводнили в края на 2014 година. Тогава жителите на квартала входирали жалба в Общината, но действия не били предприети. 

„Накрая течът спря от само себе си и проблемът отмина“, споделя Адриан, докато показва обемна папка, в която пази кореспонденцията си с Общината, ВиК и Прокуратурата през годините.

Жителите на улицата са установили, че всичко започва от мазето на сградата на ул. „Константин Стоилов" №25. Понастоящем обектът не работи, но собственикът му го посещава всяка вечер, за да изпомпи огромни количества вода от мазето си. 

„Виждал съм мазето му и то буквално прилича на басейн“, коментира Любен, служител в намиращия се в съседство обект на улица „Кирил Попов“.

„Водата стига до едно ниво, а после прелива в мазето при Любен, оттам – при нас и всички съседни помещения“, допълва Адриан.

Докато слизаме по стълбите, водещи към мазето на обекта му, Любен уточнява, че помпата, с която разполага, е настроена да изпомпва водата през определен период от време. Така не му се налага да присъства денонощно в обекта, който работи само вечерта. Показва ни, че уредът не работи от по-малко от 10 минути, но все пак заварваме 10-сантиметрова локва, покрила пода на подземието. 

„Спомням си, че когато за пръв път се наводнихме - на 11 януари тази година, заварих приблизително толкова вода. Тогава взех  10-литрова кофа и изхвърлих на улицата повече от 100 кофи, пълни до горе. Сега това количество се е събрало за 10 минути“, разказва той.

Водата се стича от няколко места, като едното е стената, разделяща помещението от съседния обект.

Първоначално в мазето имало само влага. След това се е появил и теч, а сега помпата работи на пълни обороти. От това помещение водата прелива и в мазето на Адриан, който денонощно се бори с нея, за да има той достъп до санитарните помещения в подземието.

 

Собственикът е убеден, че причината за теча е стара спукана тръба. Разказва, че преди години, докато сменяли канализацията с нова, поставили тръбите на 1,50 дълбочина. Но е убеден, че има и стари съоръжения на по-голяма дълбочина, откъдето идва и водата. 

„Отказаха да копаят по-надълбоко. А единственото логично обяснение, е, че там най-вероятно има стара тръба, откъдето тръгва аварията“, възмущава се той.

Водата обаче не спира дотук, а умело си проправя път до съседни сгради, преливайки от едно мазе в друго. Ползвателите на съседния обект на улица "Абаджийска" 8 са успели да "опаковат" цялостно подземието си и досега не са се оплакали от теч. Твърде вероятно е обаче такъв да има в намиращия се след него обект, който в момента не се използва. Възможно е именно оттам водата да приижда и в мазето на ул. "Абаджийска" 4, където след около месец ще бъде отворена нова закусвалня.

Според Адриан собственикът на новия обект е вложил огромна сума в ремонта, включващ и цялостна изолация на мазето. Въпреки това водата се събира и там, при това покривайки участъка около помпата, предназначена за източването й.

Според ползвателите на помещенията не само "Абаджийска" е засегната от течовете. Именно водата е станала причина за затваряне на заведението, което преди се намирало на улица "Константин Стоилов" 20 - на метри от собствените им обекти.

Собствениците на засегнатите сгради нееднократно са сезирали различни институции за състоянието на обектите им. Входирали са жалба в Община Пловдив още при първото наводнение през 2014 година, продължило 5 месеца. Реакция не последвала.

 

След второто наводнение през януари тази година следва и нова жалба, придружена с писмо до ВиК. Оттам щателно проверяват новите тръби по улиците "Съборна", "Константин Стоилов", "Криволак", "Съборна" и "Алцеко", но не установяват никакви течове или аварии. 

При последвали огледи от експерти инженери и хидролози се констатира очевидното: Избените помещения са под вода. Направен е химичен анализ на веществото, който доказва, че водата е чиста и питейна. Това изключва възможността "виновникът" за случая да са подпочвени или пък обратни води.

В заключението на експертите се споменава, че течовете имат инцидентен, авариен характер. Ясно се посочва също, че те са постоянни и не се влияят от атмосферните условия. 

 

Вследствие на направените констатации, жителите на Капана дори допускат възможността някой инцидентно да е причинил аварията. Затова сезират и Районната прокуратура в Пловдив, която започва досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Подозренията са, че извършителят инцидентно е причинил наводнение, с което е навредил на чужд имот. Производството обаче е спряно, като на компетентните служби е възложено да съставят оперативно-издирвателен план за разследването и да предоставят отчет на всеки 3 месеца.

Междувременно течовете не само продължават, но и се усилват. Адриан е убеден, че причината за аварията е спукана тръба, която вероятно е стара и се намира под дълбочината от 1,50 м, на която са копали от ВиК, когато са изграждали новата канализация.

"Това е фатално за основите на сградите, които са обявени за паметници на културата", обяснява той. "От всичко, което прочетох като отговор от институциите, разбрах едно: Оправяйте се сами, кой както може! Аз лично така го тълкувам... "

"Остава ми да сезирам Министерството на културата. През лятото ще започнат проверки, ще плащаме тротоарно право за масите отвън. Идват, колкото да ни съберат парите, а за другото мълчат", заключава собственикът.