Определено мога да кажа, че зачестяват оплакванията на вирусни заболявания с остро начало и с покачване на температура. Наблюдава се много бързо заразяване в семейството.” Това коментира  Светла Атанасова - началник на детско спешно отделение към УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив пред TrafficNews.

Към момента нараства и борят на чакащите пред спешните кабинети.  Пловдивчанката Добринка  Седянкова  и 11-месечното й бебе са били посетители на кабинетите, заради вече пребуледуван COVID-19, като първите симптоми на кърмачето са били лека температура.

 „Първо реших, че е от зъбки с лека температура, но тя започна да се вдига рязко. Вече беше тъмната част на деня и започнахме да се притесняваме, легнахме да спим аз на час се будих, за да му меря температурата и около 1:00 часа се събуждам, меря му температурата и беше 39 градуса и половина”, коментира още майката пред TrafficNews.

След като това е станало, тя и мъжът й посещават спешното отделение, в което към онзи момент се извиват опашки. Там преглеждат 11-месечното кърмаче и му изписват антибиотик.

Тогава, когато ходихме при лекарката имаше огромни опашки с боледуващи деца. Всички чакаме вън, никой не искаше  да влиза вътре, за да не се обменят допълнително вируси. Имаха съмнения за ковид. В крайна сметка не ни направиха тест, но ни казаха, че има бум при децата и че пред спешния кабинет има много боледуващи с Ковид в момента", разказа жената.

Добринка коментира още, че  след няколко дни и тя се е  разболяла и това е било знак, защото  симптомите й са  били същите като първия път, когато е боледувала от Ковид. „Имах световъртеж, усещах слабост, температура, бях замаяна, когато се изправя от леглото ми се виеше свят,” завърши  майката.

От детското отделение към болница “Свети Георги” в Пловдив коментираха още, че заболяването при кърмачета и малки деца започва с остро начало и е необходимо бързо да се започне лечение. Началникът на детско спешно отделение към УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив каза, че колкото по-малко е детето в кърмаческия период по-бързо настъпват усложнения

„Настъпват усложнения, обикновено след 3, 4 ден. Грипът атакува дихателната система, при малките деца, предвид особеностите с имунната система много бързо рецидивират инфекциите и те развиват пневмония. Пневмонията е вече една болест, която се лекува в повечето случаи в болничната обстановка”, заяви още д-р Атанасова.

По думите й на фона на това повишаване на заболеваемостта може би една голяма част от майките предпочитат вече поставянето на противогрипна ваксина

Педиатрите очакват пикът на сезонни вирусни инфекции, включително грип и Ковид да е средата на януари и началото на февруари, като апелират към имунизиране със съответните противовирусни ваксини.