Пловдивските полиция и прокуратура започват борба с купуването и продаването на гласове и престъпления по Изборното законодателство. „Мерките, които ще бъдат взети в изботния ден на 2 април, няма да бъдат по-различни от предходните. Ще направим всичко възможно за протичането на честен и демократичен вот. Единственото по-различно е връщането на хартиената бюлетина, което ще доведе до затруднение заради по-дългото обработване на резултатите“. Това заяви директорът на пловдивската полиция Васил Костадинов след проведена кръгла маса относно обезпечаване на сигурността по време на предстоящите предсточни парламентарни избори.

На срещата присъстваха още областният управител Ангел Стоев, представители на Районните избирателни комисии, представители на политически партии, съдебната власт и прокуратурата.

РИК 16 и РИК 17 поемат отговорността за обучение на членовете на избирателните комисии, които ще работят на 2 април в Пловдивско.

Областна администрация се е отдала на подготовката за провеждане на изборите. Сключен е договор с Международния панаир за наемането на две палати – 2-ра и 11-та, където ще се транспортират и обработват бюлетините. Те ще могат да бъдат ползвани 3 дни след приключване на изборния ден“, допълни Ангел Стоев.

Председателят на избирателната комисия за Пловдив град Калоян Сухоруков заяви, че нямат притеснение от смесените избори. „Единственият проблем е по-дългата обработка на резултатите при хартиените бюлетини. Затова не можем да прогнозираме кога ще бъдат готови резултатите. Няма недостиг на членове на комисиите, всички места вече са заети“, коментира още той.

Представителят на РИК 17 пък допълни, че ще се справят с изборите, въпреки че ги отчете като по-сложни. В районната комисия на Пловдив област обаче все още имат нужда от членове. „Гражданите, които искат да станат наши членове, не трябва да имат притеснения, те ще бъдат информирани за всяка промяна в изборното законодателство. Грешки стават при попълване на протоколите, но членовете на комисиите ще бъдат в постоянна връзка с тях. Така ще се стремим към това да няма пропуски. Ситуацията в Пловдив област е по-сложна, тъй като се обработват резултатите на 17 общини, но ЦИК реагираха адекватно, като вдигнаха възнаграждението за тези позиции.“.

Припомняме, че сред значимите промени въведени в Изборния кодекс, които ще засегнат изботите на 2 април, че вотът от машината ще се отчита не от данните в устройствата, а с разписките от тях, които вече се наричат бюлетини. Причината е, че както и познатите бюлетини, машинните също трябва да са отпечатани на хартия със защити и също ще се броят на ръка.

В деня преди вота сградата на прокуратурата ще бъде отворена за подаване на сигнали за престъпления по Изборния кодекс. Такива ще могат да бъдат подавани и на тел. 112, както и в сградата на Областната дирекция на МВР. „Въведен е по-активен подход при провеждането на изборите, като превенция срещу купуването на гласове“, допълни Костадинов.

Областният координатор на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев благодари на губернатора и директора на МВР за организираната среща. Той заяви, че очаква един спокойни избори. „Ще се работи за превенция против фалшифициране на изборните резултати“, заяви Росен Костурков от „Продължаваме промяната“ във връзка с връщането на хартиения вот.