Доколкото имам информация, състоянието на патриарх Неофит се подобрява значително, каза Пловдивският митрополит Николай преди началото на днешното заседание на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, което е в Синодалната палата.

На 29 ноември от Светия синод на БПЦ-БП съобщиха, че Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е хоспитализиран във Военномедицинската академия (ВМА) заради белодробно заболяване.

"Всички ние отправяме усърдни молитви към Бога, да го вдигне от болничния одър. Да бъде здрав и да продължи да управлява достойно, както досега и занапред, с вдъхновението на Светия дух, кораба на родната ни Света църква към Божието царство", заяви днес Пловдивският митрополит.

Попитан дали Негово Светейшество е контактен и дали някой е разговарял с него, митрополит Николай отговори: "Доколкото имам информация, контактен е".

Пловдивският митрополит каза, че няма да има промени в администрацията. 

Синодът ще заседава по текущи въпроси, свързани с различни преписки, с финансовите бюджети на митрополиите, на ставропигиалните манастири. Ще видим и просветната дейност в духовните училища. Имаме теми от различно естество, все в полза на Светата ни православна църква, каза митрополит Николай, цитиран от БТА.