Пловдивчанинът Димитър Ваклинов е първият оцелял след катастрофа с влак на прелеза между Кембридж и Ели в Англия. Той е и първият случай на оцелял след катастрофа с влак водач на автомобил в железопътната история на Англия за период от над 40 години. Тежкият инцидент става на 12 август 2016 година около 14:30 часа местно време. Прелезът е частна собственост на една от фирмите в района и има специфика при преминаването му. Редица големи медии като Mirror, The Sun, DailyMail и др. отразяват катастрофата. На този прелез са ставали над 15 сблъсъка на влак с автомобил, но от тях няма нито един оцелял водач.

„На този ден дъщеря ми има рожден ден, тогава ставаше на 18 години. Успях да й се обадя на път за работа. Затворихме телефона и 10 секунди по-късно всичко в живота ми се преобърна“, спомня си той.

Той разказва, че когато шофьор премине през прелеза и остави вратата на кабинката отворена, значи че скоро няма да премине влак и е безопасно за следващия автомобил да прекоси. Видимостта е силно намалена, заради високата растителност в района. Виждайки, че пред него минава друг автомобил и оставя вратата отворена, Димитър продължава след него. На средата на релсите обаче вижда как към него идва влак. Той не успява да го изпревари и влакът закача автомобила, като започва да го влачи със себе и десетки метри по-надолу изхвърля колата в канавката. Късметът е, че мъжът не е поставил предпазен колан и успява да изхвърчи от пасажерската врата, преди колата да се разбие. Той е в изключително тежко състояние. На мястото са извикани линейки, но 8 от тях отказват да го вземат, защото смятат, че няма да оцелее, след което е повикан хеликоптер, който го откарва до близка болница. Там той пристига със счупени плешка, лопатка, крак, ключица, херния, липсващо парче от черепа, почти извадено око. Прекарва една седмица в кома, а лекарите не дават големи надежди на близките му. Претърпява над 10 операции, като липсващата част от черепа е заменена с метална пластина.

Възстановителният процес трае година и половина, като шест месеца прекарва на легло, шест в инвалиден стол и останалите в опити за прохождане. Лекарите му съобщават, че няма шанс да проходи оново.

Към днешна дата, пораженията върху здравето му са, че не усеща топло и студено, трудно контролира дясната си ръка и развива диабет, в следствие от преживяния стрес.

„Живея втори живот! Даден ми е втори шанс и всеки ден се старая да се възползвам максимално от това. Отражението от тази катастрофа виждам всеки ден, целият ми живот се промени. Опитвам се да остана позитивен и да си повтарям, че този инцидент ми взе много, но и ми даде много. Накара ме никога повече да не приемам живота си за даденост. Влошеното ми здраве не ми позволява повече да изпълнявам предишните си работни задължения, но ми даде шанс да открия призванието си и да се отдам на работа, която наистина обичам“, сподели той.

Три години след тежкия инцидент Димитър се завръща в България, където започва собствен бизнес и се старае да се наслаждава на всяка минута от живота. В момента той се е отдал на отглеждането на любимите си кучета - 3 малки бретон шпаньолчета и френски булдог и се занимава с производство на деликатески гъби, които намират широка употреба на Западния пазар и са считани за едни от кралете на френската кухня.