Лекоатлетическата зала на СКЛА Локомотив Пловдив на Лаута може да се сдобие с нова писта. Това става ясно от проектно предложение, като клубът ще може да кандидатства през проект на Министерство на младежта и спорта за извършване на надграждащ ремонт. Той се изразява в полагане на специализирана настилка на пистата в лекоатлетическата зала, която се отдадена под наем от Общината в срок от 10 години .

На сесията днес  местният парламент гласува предложението на зам.-кмета по спорт Николай Бухалов за кандидатстване с проектното предложение по „Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти”.

Предложението бе прието с 47 гласа „за”, 0 „против” и 1 „въздържал се”.  По време на обсъждането стана ясно, че срокът за кандидатстване е бил 30 ноември, но тъй като е нямало сесия преди това, се гласува днес. Въпреки това от министерството са заявили, че няма проблем по-късното гласуване, като документите вече са внесени там от страна на Община Пловдив.

Проектът е за 50% финансиране по програмата, а останалата част  за проекта следва да бъдат осигурени като съфинансиране от страна на Общината.  В тази връзка ръководството на спортния клуб е регистрирало писмо до Община Пловдив за предоставяне на нужното за проектното предложение, което ще в размер на 98 хиляди лева с ДДС, предвид, че спортната организация не може  да го осигури. Общината е дала съгласието си клубът да кандидатства през проекта на министерството. 

В писмото на СКЛА „Локомотив Пловдив” е упоменато, че финансирането е необходимо за надграждане на лекоатлетическата писта , с цел подобряване на тренировъчния процес и с достигане на последните стандарти съгласно изискванията на Световната атлетика, за да може подготовката на атлетите да се повиши.

Припомняме, че през 2018 година клубът се похвали с изцяло подновена зала за тренировки. Ремонтът се случваше поетапно.Първият  се случи година по-рано, като беше изградена нова изолация и поставена нова дограма, ново осветление, ремонт на покрива и други. След това СКЛА Локомотив се сдоби с чисто нова тартанова писта и трап за хоризонтални скокове стандартизирани по изискванията на IAAF, което позволява провеждането на официални състезания. В завършващият етап залата се сдоби и с отопление, което да позволява провеждането на нормална тренировъчна дейност дори и в студените месеци.