България е страната с най-лоши резултати в прилагането на кръговата икономика. Към днешна дата нашата икономика е предимно линейна и работи на принципа „Вземи-направи-изхвърли”, като минимален процент (под 20%) от вторичните суровини се връщат обратно в икономиката. Огромна част от продуктите се развалят лесно, не могат да се използват повторно, да се рециклират или ремонтират.
Кръговата икономика е модел, който е насочен към удължаване на жизнения цикъл на продуктите, или с други думи, когато един продукт достигне края на живота си, материалите, от които той е съставен да продължат да се използват по друг начин. Това се прави отново и отново и така се намалява до минимум изхвърлянето на отпадъци. Тя цели да бъдат намалени вредните емисии в природата, които биват отпадъци, лош въздух, допълнително тровене на въздуха с ФПЧ от по-голям диапазон и др. Преходът към този тип икономика ще намали екологичното замърсяване и ще облекчи проблемите с набавянето на суровини. Тази промяна има потенциал да добави още 0,5% към БВП на ЕС и да създаде 700 000 работни места в Европа до 2030 г.
Според данните на Германската агенция за суровините, 45% от суровата стомана в Германия вече се добива от вторични суровини, като при алуминия този дял е 50%, а при медта – над 40%.

Репортер на TrafficNews се свърза с зам.-кметът по екология Анести Тимчев, който коментира пред медията ни какви са плановете на Община Пловдив за въвеждането на този икономически модел.

Нашият ресурс е основно отпадъци, тези които всеки ден гражданите отделят, организирайки живота си. Тук ние работим на няколко нива. Първо, да намалим натиска върху двете сметища, това са така наречените Регионални депа за неопасни отпадъци в Шишманци и Цалапица. Действа се по следния начин, първо трябва да имаме проект, свързан с това на входа на сметището да се извършва сепариране на отпадъците, които транспортният поток вози от всички части на града. Това може да се случи по няколко начина – като имаме техническо задание за това какво и как искаме да направим . Ние имаме такова и е обявен конкурс. Следващата стъпка е възлагане на проект за реализиране на сепарираща инсталация. Тази година, въз основа на това задание, ние ще обявим обществена поръчка за разработка на проект и така всеки отпадък, който отиде на вход ще бъде обработван през тази сепарираща инсталация и ще заминава по предназначение за допълнителна преработка”, обясни той.


Като втора стъпка за навлизането на модела в нашия град Тимчев посочи разделното събиране на отпадъци.
Втората основна стъпка за навлизането на такъв тип икономика е предварително можем ли да отделяме отпадъците, така че те да не стигат до сметището, или така нареченото разделно събиране. Ние сме готови и вероятно до 20-30 дни ще обявим на обществеността в Пловдив как ще работим по въпроса с текстилните отпадъци. Има подписани договори с фирми, започва разполагането на контейнерите и всички онези, които имат стари текстилни отпадъци, независимо дали са пердета, дрехи и т.н. ще могат да ги оставят в тези там и те ще бъдат откарвани на преработващи организации”, коментира зам.-кметът.


Като трета и четвърта стъпка той посочи преработката на сметищния газ, дейността свързана с компостиращата инсталация и събирането на хранителните отпадъци.
Третото нещо е да се обърне внимание на това, че в своята дейност депата за неопасни отпадъци отделят сметищен газ, което е съвсем нормално, защото там се случват процеси на ферментация. Ние възложихме и вече имаме предварително проучване и оценка на възможностите за енергийно оползотворяване на сметищния газ. Това е един изключително сериозен труд от експерти, който ни показва какво можем да правим с този газ. Ние ще дадем това проучване на EVN и ще започнем разговори за това как може да се преработва той – за топлина или за електроенергия. Четвъртото нещо е дейността свързана с компостиращата инсталация. В нея ние като Община приемаме всички зелени отпадъци – от косене на треви, рязане на дървета, санитарна сеч и т.н., които се преработват по подходящ начин и от тях се произвежда компост. Той бива взиман от земеделски производители, фирми и граждани, които отглеждат цветя, те го хомогенизират с почва и ето как зеленият отпадък се връща отново в почвата като подхранва другите зелени растения. Разглеждаме и нещата свързани с хранителните отпадъци. Вчера поставихме задача за анализ на хранителните отпадъци, ще направим преглед на всеки ресторант и закусвалня, ще обявим на гражданите какво и как можем и трябва да направим, за да събираме хранителните отпадъци, които също през една система могат да бъдат прехвърляни в газ или в хранителна форма”, заключи той.


Това са решенията, които Общината е взела за момента. Те могат да бъдат обединени в няколко групи. Едната е свързана с разделно събиране и преработка на битовите отпадъци от гражданите. Втората е свързана с чистотата на въздуха. Третата е свързана с хранителни и зелени отпадъци. Четвъртата – с обработка и използване на газовете. Наш дълг като граждани е да се стараем да събираме разделно отпадъците си, за да помогнем на този модел да се утвърди. Това е важно, защото по този начин спестяваме природни ресурси, намаляваме депонираните отпадъци, намаляваме замърсяването на околната среда и си осигуряваме по-добро бъдеще.