Преди седмица съобщихме за серия шуробаджанашки назначения в Областната дирекция на полицията в Пловдив, при които на удобни места в администрацията се назначават роднини и съседи на полицейски началници. При конкурсите печелят не служители с дългогодишен стаж и експертиза, а хора, които нямат нужната подготовка, но за сметка на това са близки на "правилния" човек. 

От сектор "Пътна полиция" дойде сигнал за поредно скандално назначение. Васил Николаев, за който се твърди, че е в отношение кум-кумец с директора на полицията Васил Костадинов, е назначен за началник на група "Пътен контрол"  в сектора. Николаев последно е работил като разследващ полицай Първомай и в София и няма един ден трудов стаж в Пътна полиция. Николаев е назначен по сценария, който вече се е превърнал в запазена марка за пловдивската дирекция, а именно да се съкращава някоя длъжност, а на нейно място да се открива нова, само че с друго име. По този начин неудобните служители са принудени да напускат или да се съгласят да се преместят на по-ниска длъжност. По същата схема бе отстранен началника на "Човешки ресурси" Траян Тодоров, който също отказа доброволно да напусне сектора, за да освободи място за бившия директор Димитър Балев. 

В този случай е съкратена група "Пътен контрол" и началника й Красимир Нешев, който според започнати бил нарочен заради стар личен  конфликт с главния секратар на министерството. След промяната, Нешев е получил "неприлично" предложение да се премести да работи във ... Варна!

Според хора от сектора, с тези назначения КАТ-  Пловдив буквално е пуснат на автопилот. "Този човек, назначен да ръководи, му трябват поне година - две обучение. Той знае за работата по-малко от всеки друг служител, а трябва да ги ръководи. В същото време навсякъде се тръби, че пътния травматизъм е основен приоритет на министерството. Напоследък основният приоритет е всички близки хора , да се скрият на удобни и добре платени щатове" твърдят от сектора. 

В полицията под сурдинка се коментира, че през последните две години грубо се погазват правила и норми при назначаване и преназначаване на служители. При 80% от тях не са спазени нормативните актове, сроковете и пр. 

При правителството на Кирил Петков бе направен някакъв жалък опит за реформа в министерството, при който започна поетапно освобождаване на служители, които са упражнили правото си на пенсия. "Реформата" започна естествено от най- ниските нива. В последствие част от освободените хора обаче тихомълком са върнати в системата и продължават да получават пенсии и заплати. За първи път в историята на дирекцията бе назначен и втори зам. директор. Защо при твърденията на ръководството на областната дирекция, че престъпността намалява, се налага увеличение на щата, не бе обяснено. 

За първи път в историята на ОД МВР-Пловдив: Назначават втори зам.-директор на полициятаОчаква се да бъде представен от главния секретар Петър Тодоров

Всъщност истината е, че МВР всеки говори за реформа, но никой не желае да бъде засегнат от нея. 

По-важното е, че въпреки скандалите, засегнали последните месеци пловдивсакат полиция, директорът Васил Костадинов си е поръчал нова парадна униформа и се готви за празника на полицията на 5 юли.