Военното аташе на САЩ подполковник Майкъл Линингтън от Американското посолство в София днес бе гост в клуба на Съюза на българските парашутисти в Пловдив.

На 18 март 2023 г. се навършват 80 години от формирането на Парашутната дружина – Първото парашутно поделение в БА. Събитието е част от програмата за честване на юбилея, в която са предвидени срещи с представители на съюзници и партньори от НАТО. Първата от тях се проведе днес в клуба на ул. „Братя Бъкстон” № 61.

Още с пристигането си Линингтън поднесе подарък от името на аташетата по отбрана на САЩ за предстоящата годишнина.

„Ние стоим редом с българските ни съмишленици като два много силни съюзника в НАТО. Именно затова да бъда част от програмата за честването на този юбилей ме кара да се чувствам изключително горд”, заяви той.

Гости на събитието бяха генерал-майор Явор Матеев, полковник Иван Райков, полковник Йордан Йорданов, о.з. бриг. генерал Огнян Пачев, о.з. полк. Димитър Бучков, заместник-кмет „Обществен ред и сигурност” Йордан Ставрев, Георги Георгиев, доц. Иво Димитров, зам.-кметът на район „Северен” Красимир Асенов.  

Програмата започна с кратък брифинг за историята на Парашутната дружина, след което клубът връчи почетен плакет на Съюза на българските парашутисти на подполковник Майкъл Линингтън.

„Между САЩ и България фокусът трябва да продължи да бъде върху силното сътрудничество, именно затова сме тук днес”, заяви той във връзка с въпроса какви действия от наша страна биха довели до по-бързото приключване на войната в Украйна.