Докато в страната почти ежедневно вървят протести, организирани от близки на загинали в катастрофи, Районият съд в Пловдив освободи срещу символична гаранция шофьор, помел възрастна жена на пешеходна пътека в центъра на града. На 18 февруари такси удря на кръстовището между ул. „Богомил“ и ул. „Хан Аспарух“ 71-годишна жена, която пресича улицата. След това водачът бяга от мястото на инцидента и по-късно е установен от органите на реда. 

Охранителна камера е запечатала движението на автомобила и удара, след който жената е откарана в болница в тежко състояние. Видеото, което TrafficNews притежава, показва как таксито минава през пешеходната пътека без изобщо да намали скоростта, с която се движи, предницата изстрелва пресичащата жена във въздуха, а след това тя пада на земята. Жълтата кола, продължава движението си със същата скорост и изчезва.В последствие, след като водачът на автомобила е установен, справката показва, че 36-годишният мъж е осъждан, а настоящето деяние е извършено в рамките на изпитателния срок на дадената му присъда. 

Пострадалата жена е настанена в болница с две тежки травми - счупена тазобедрена става и счупена ръка. 

Въпреки цялата съвкупност от факти - катастрофа, бягство от местопрестъплението, предишно осъждане - съдът е подходил изключително либерално и не само , че е освободил водача под гаранция с мотива, че той няма как да извърши повторно престъпление, но и дори е отменил наложената от Районна прокуратура 72-часова мярка за задържане. 

Престъплението е квалифицирано по чл.343 ал.3 буква „А“ вр. ал. 1 буква „Б“ вр. „л. 342 ал. 1 пр. 3 от Наказателния кодекс. 

"Наблюдаващият прокурор по делото ще изчака мотивите на съда, за да прецени дали да протестира решението пред Окръжен съд", коментира за TrafficNews Районният прокурор Петър Петров. 

Два дни след този инцидент, на друга пешеходна пътека в Пловдив, на Захарна фабрика бе прегазена 79-годишна жена, която часове по-късно почина в болницата. 

Преди броени дни в София протестираха близки на 15-годишния Филип Арсов, който загина на 2 септември 2023 г. на пешеходна пътека в София, след като беше блъснат от автомобил. 

Събралите се блокираха временно кръстовището на улиците "Ген. Гурко" и "Цар Иван Шишман" и покриха пешеходната пътека с цветя. Повод за недоволството е решение на Софийския градски съд, с което мярката за неотклонение "задържане под стража" на обвинения за катастрофата Петър Тодоров е изменена в "домашен арест".

Протестиращите почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналото момче и настояха мярката за неотклонение да бъде променена на по-строга. Присъстват и близки на жертви в катастрофи.

Преди това имаше протести във Велико Търново, след като присъдата на водач убил три момчета, бе намалена на 4 години. 

Миналата година в страната се проведоха и няколко национални протеста под надслов "Нямаме повече деца за убиване" с настояване за промени в законодателството и по -строги наказания за виновните. 

За съжаление "толерантното" отношение и леките присъди, с които извършителите се ползват под предлог, че деянията им са по непредпазливост, по никакъв начин не дисциплинира останалите водачи. Едва ли можем да говорим за непредпезливост при шофьор, излязъл на пътя пиян или надрусан или при друг, който пренебрегва закона и минава през пешеходна пътека все едно е на магистрала. 

 

Таксиметров шофьор блъсна жена на пешеходна пътека в Пловдив и избягаМъжът е извършил престъплението по време на течаща условна присъда

Почина възрастната жена, блъсната вчера на пешеходна пътека в ПловдивТя е издъхнала снощи около 19ч.