Стара къща, която се руши заплашва жителите на улица „Мърквичка” в район „Централен”. Ежедневно парчета от мазилката, както и части от самата постройка падат на улицата и в дворовете на съседите. За това сигнализира читател на TrafficNews.

Тази постройка е проблем за жителите на района още от 2018 година. Тя е точно до моя двор и ежедневно части от нея се рушат и падат в имота ми, както и на самата улица. Лично аз съм подавал 3 сигнала, свързани с този сериозен проблем, но решение за него все още няма. Притеснен съм, защото имам малко дете и не знам дали някоя тухла няма да го удари по главата докато си играе на двора. Предвид последните събития в Турция и земетръсната активност в района мисля, че е крайно време да се обърне внимание на този опасен имот. Улицата ни е от най-малките в града, но това не означава, че нямаме право да преминаваме спокойно по единствения път до домовете ни”, заяви нашият читател.

Наш репортер потърси мнение от кмета на район „Централен” Георги Стаменов, който ни увери, че сигналите са получени и се работи по тях.

Ситуацията с този имот е необичайна, тъй като той се води на два адреса – „Мърквичка” 4 и 10. В момента се опитваме да открием кои са собствениците, защото за тях няма никаква информация, нито по данъчни декларации, нито в Кадастъра. Имотът е обявен за опасна сграда по чл. 195, ще направя проверка докъде е стигнала работата по този случай”, обясни той.

Стаменов допълни, че ако собствениците на имота не бъдат открити се действа по следната процедура:

2 пъти се изпращат писма по пощата, ако не се получи отговор се прави запечатване на имота и след влизането в сила на заповедта, издадена във връзка с чл. 195, се прибягва до принудително събаряне. След това се прави иск за запор на имота, за да се възстанови сумата по събарянето му.

При всички случаи обаче от районната администрация ще предприемат действия по обезопасяване на района около рушащата се къща, за да не се стигне до инцидент.