26 са съставените актове на нарушители, изхвърляли отпадъци на нерегламентираните за това места от началото на годината в Пловдив. Предвид всички градски сметища, които виждаме ежедневно в града, било то около контейнерите за смет или на напълно случайни места, цифрата звучи нереално малка. Преди седмица от TrafficNews сигнализирахме за десетки купчини с боклук, които са затрупали контейнери в Кючука. Това предизвика и нашата проверка как всъщност се контролира всичко това и какви са санкциите.

Оказва се, че установяването на такова нарушение е изключително трудно. Нарушителят трябва да бъде хванат в крачка от служители на „Чистота” или такива на Общинския инспекторат. Тогава може да му бъде съставен акт със съответната глоба. Другият вариант е да бъде докладван от свидетел, който е видял нарушението. В този случай, обаче въпросният очевидец трябва да даде писмени показания и в последствие да свидетелства на евентуални дела.

„Ние не сме разследващ орган и нямаме такива правомощия. Нашите служители трябва да бъдат свидетели на такова престъпление или гражданин да подаде показания, сами разбирате, че във втория случай хората сами се отказват, тъй като след това процедурата е по-сложна” коментира директорът на Общинския инспекторат Асен Стефанов.

Всичко това означава, че в повечето случаи глобите са основно за виновниците за по-големи сметища, за които е подаден сигнал, че разтоварват боклуци на нерегламентирани за това места. Всички останали, които просто изхвърлят  битови отпадъци, строителни или различни стари мебели до контейнерите остават безнаказани, тъй като шансът да бъдат хванати в крачка е много малък.

Според читател на TrafficNews голяма вина за такива малки сметища около контейнерите имат клошари или роми, които търсят различни „ценни” вещи по казаните. Мъжът живее близо до парк „Белите брези” и става чест свидетел на разпиляване на боклука от самите казани около тях.

„Причината за разпиляването на боклука в почти всички ситуации, на които сме ставали свидетели, е само една - хора от малцинството, обикаляйки с колела от контейнер на контейнер, преравяйки всичко изхвърлено вътре. През контейнерите в „Южен” средно минават между 4 и 6  различни индивида, а контейнерите на центъра, които виждам, се посещават от между 7 и 10 отделни души. Тези хора аз лично съм ги виждал многократно как докато ровят изваждат нещо по-масивно (кашон, голям чувал, дори сакове), разпръскват съдържанието в страни от контейнера, разглеждат предметите, и след това си оставят всичко и си продължават към следващия контейнер. И аз и жена ми сме ставали свидетели на това многократно! Аз лично съм се опитвал на няколко пъти да направя забележка, но резултатът е нулев. Единственият начин това да бъде спряно е да се наложи някакъв контрол на тези хора. Без такъв, няма да има промяна”, коментира Иван Иванов.

След този коментар и поредните гледки към градски сметища отново се заражда въпросът как всичко това може да се предотврати. Очевидно само наличието на глоби не решава проблема, тъй като такива има и към днешна дата и те изобщо не са малки. Малък е само броят на санкционираните, а боклуците продължават да се трупат.

Тук може да видите и какъв е размерът на санкциите, както за граждани, така и за юридически лица.

Кой е виновен за тази мизерия? Сметище около всеки втори контейнер в КючукаГраждани и институции си прехвърлят топката, а резултатът не е приятен и за двете страни

Именно след тази публикация, голяма част от сметищата бяха почистени от „Чистота”, но само в рамките на няколко дни започнаха да се трупат нови отпадъци.  

Ето и как изглеждат част от заснетите преди седмица контейнери, дни по-късно:

Улица "Михалаки Георгиев"

Улица "Братя Шкорпил"