До всеки контейнер за боклук трябва да се назначи служител от сметопостващата фирма, който да следи дали отпадъците се събират разделно, дали се изхвърлят единствено битови и да предотврати появата на сметище в района около предназначеното за това място. Звучи крайно абсурдно, нали, и в никакъв случай не е решение на проблема с импровизираните градските сметища, но за съжаление понякога представата на виновниците за тяхното създаване е точно такава.

А сега ще ви разходим из пловдивския район „Южен”, където е въпрос на личен избор това къде се изхвърлят боклуците. Буквално – контейнерите са празни, а около тях сметище.  И не става въпрос за един или два случая, а за масова практика. За разделно събиране на отпадъка дори не става и дума. Само в зона с радиус по-малко от километър, проверка на TrafficNews.bg установи около 20 такива контейнера с разпилян боклук наоколо - строителни отпадъци, стари мебели, големи кашони, гуми и какво ли още не. Именно от тази картинка се поражда въпросът на какво се дължи този абсурд и как може да се предотврати. Вече уточнихме, че няма как да има „отговорник контейнер”, не е и нужно.

Какъв всъщност е проблемът?

Презастрояването в Кючука е факт. По последни данни от националното преброяване „Южен” води по брой жители останалите райони, като там са регистрирани 83 671 души. Наред с многото хора идва и многото боклук. Контейнерите за смет също се увеличават, но не винаги смогват. 

От „Чистота” съобщават, че сметопочисването се извършва ежедневно без почивен ден. Сметовозите минават по график и събират отпадъците от контейнерите тип „бобър”, а след тях преминават и служители, които почистват ръчно около самия контейнер.

Събирането на т. нар. едрогабаритни отпадъци се извършва веднъж седмично по друг график от по-големи машини. От къде минават екипите и тяхното разписание се публикува от почистващата фирма, както и от медиите в града. Там изрично е посочено, че всякакви стари мебели и други такива по-големи боклуци трябва да се оставят до контейнерите непосредствено преди посочената дата за преминаване на екипите. В противен случай те могат да стоят така и седмица.

Изхвърлянето на всякакви други небитови отпадъци около контейнерите е незаконно и подлежи на глоба. Санкцията за граждани е от 300 до 1000 лева. Това, обаче може да се случи само, ако нарушителят бъде хванат в крачка в момента на самото нарушение и то от служител, който отговаря за това. Съответно, такива глоби има, но те са изключително рядко. На определени места, където често се образува сметище има и поставени фотокапани, но това не може да се случи на всеки контейнер.

Остава личното самосъзнание на гражданина, а очевидно в много от случаите то липсва. Отиваш до контейнера, носиш няколко кашона и решаваш да ги сложиш отстрани до него.  След теб идва друг пловдивчанин, който вижда първия боклук на земята и оставя втори, така малко по-малко става сметище. Всичко тези малки и големи боклуци биват разпилявани от вятъра, от бездомници или кучета и резултатът се вижда по градинки, междублокови пространства и детски площадки.

Ето и при какви случаи може да бъдете глобени:

  1. Изхвърля отпадъци на неразрешени за това места;
  2. Предава отпадъци на лица, които не притежават разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ
  3. Не предаде излязло от употреба моторно превозно средство на площадки за съхраняване или в центрове за разкомплектуване;
  4. Изхвърля масово разпространени отпадъци, обозначени с маркировка за разделно събиране 5. Не изпълнява разпоредбите за повторна употреба, рециклиране и оползотворяване на строителни отпадъци;
  5. Изхвърля битови отпадъци в съдове за разделно събиране.

* За явно маловажни случаи на административни нарушения по ал. 1, т. 1 и 4, установени при извършването им, овластените за това органи налагат на местонарушението глоби в размер в размер от 10 до 50 лева. Срещу издаване на фиш.

Глобата за търговци или юридически лица е от 1400 до 4000 лв., а при по-сериозни нарушения като изхвърляне или горени отпадъци, санкцията може да достигне от 10 000 до 50 000 лева.

„До голяма степен всичко това е и въпрос на самосъзнание.  Ако изхвърляш един голям кашон е нужно да го смачкаш и чак тогава да го изхвърлиш, а не просто да го оставиш отстрани. Всички граждани могат да изхвърлят и едрогабаритните си отпадъци на специализираната площадка, която се намира пред сградата на „Чистота” или да сигнализират на телефоните ни”, коментира директорът на общинското предприятие за сметопочистване Димитър Георгиев.

От TrafficNews.bg подадохме и сигнал по-големите сметища по улиците, като получихме уверение, че те ще бъдат почистени. Междувременно граждани и институции си прехвърлят топката за това кой е виновен за тези потресаващи картинки. Едните се движат по график, а другите смятат, че щом плащат данъци, някой трябва върви след тях и да почиства.

В крайна сметка резултатът не е приятен нито за едните, нито за другите:

Ето и галерия с всички малки сметище в квартала:

Улица "Михалаки Георгиев":

Улица "Георги Икономов"

Улица "Димо Хаджидимов"

Улица "Братя Шкорпил"

 

Улица "Поручик Въльо Стефанов"

Булевард "Александър Стамболийски":