Сагата със строителството на пловдивския зоопарк става все по-трудно решима. Гордиевият възел  се заплете допълнително, след като проектантският екип, работил  по зоокъта се отказа и сега градските власти трябва да търсят нови специалисти.

„Чакаме доклада за амортизацията на зоопарка, който трябва да бъде готов скоро. Проблем е обаче, че екипът се отказа да препроектира. Ситуацията е много сложна, защото има редица предписания за промяна на хабитатите – огради, съоръжения и други. Отделно нормативните изисквания сега и преди 10 години вероятно са претърпели промени. Поради това ни трябва проектант, който да направи корекциите по техническото задание, както и да приведе всички изисквания според нормативната уредба. Предвид факта, че в България не са се  строили много зоопаркове в последните години, ще ни е трудно да намерим такъв екип”, обясни зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.  Едва когато се коригира проекта, ще може да се направи и обществена поръчка за довършването му.

В същото време  съдебната сега между Община Пловдив и фирмата изпълнител „Запрянови – 03” продължава през септември.  На последното заседание Апелативният съд в Пловдив разпореди да се направи нова съдебно-техническа експертиза за извършените строителни-монтажни дейности по зоопарка под тепетата.

На предходната инстанция Окръжният съд под тепетата реши, че Община Пловдив ще трябва да плати над 550 хил. лева на „Запрянови – 03”, като от тях 127 000 лева са лихви за забавени плащания.  То касае договорните отношения и няма спор при тях в Апелативния съд.

Второто решение обаче бе, че градските власти не трябва да плащат исканите от фирмата дейности за 392 995 хиляди лева, както и 119 хил. лева лихви по тях. Те са за непризнати строителните дейности по зоокъта. Именно тази част се обжалва от асеновградската фирма.

Преди две години техническият анализ на съоръжението показа, че са нужни 800 000 лева за довършването му, но вероятно сумата сега ще бъде по-голяма. В Бюджет 2022 са заложени 500 000 лева за тази дейност, но вероятно ще бъде прехвърлени  по други  пера.

Дейностите по зоопарка бяха спрени през 2015 година, а през 2018 се направи опит те да бъдат рестартирани. Това обаче така и не се случи заради забавяне с документацията. С встъпването си в длъжност Здравко Димитров обяви, че ще бъде прекратена поръчката и ще бъде избран нов изпълнител. Причината е, че бившият кмет Иван Тотев бе разследван от специализираната прокуратура за ремонта на зоопарка. Когато Зико поиска  договорът да бъде развален, от фирмата изпълнител „Запрянови – 03” поискаха близо 1 млн. лева за това, сред тях и т.нар. допълнителни дейности за близо 400 000 лева.

Сагата за зоопарка в Пловдив в решителна фаза, Общината иска рестарт още тази годинаВ края на май започва делото със „Запрянови – 03”, градските власти пускат поръчка