Агенцията по безопасност на храните в Пловдив глоби обект на веригата супермаркети „Т-Маркет” след сигнал, че в магазин в ЖР „Тракия” се предлагат няколко вида зехтин с изтекъл срок на годност.

По сигнал на клиент, на 20 декември 2021 г. в магазина на ул. Шипка № 6 била извършена проверка от органите на ОДБХ Пловдив, като били установени като налични и предлагани на клиентите за продажба стоки, чийто срок на годност към момента на проверката бил изтекъл. Става въпрос за 40 бутилки зехтин от различни марки.

Проверяващите съставили констативен протокол и връчили на управителя покана за съставяне на акт за установено административно нарушение. В последствие било издадено и наказателно постановление, с което на дружеството е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 2000 лева.

След глобата веригата решила да обжалва наказанието пред Пловдивския Окръжен съд.

На базата на всички събрани по делото писмени и гласни доказателства, съдът е на становище, че както съставителят на акта, така и наказващия орган правилно са констатирали нарушението.

При определяне дали дадена храна е негодна за консумация от човека се взема предвид, дали тя е неприемлива за консумация от човека съобразно употребата, за която е предназначена, поради замърсяване вследствие на наличието на чужди вещества или по други причини, поради разлагане, влошаване или загниване. В настоящият случай имаме типично най-малко влошаване на храната тъй като същата загубва специфичните си свойства, поради което видно от тези разпоредби храните след изтичането на срока на минимална трайност са негодни за човешка консумация, тъй като са загубили както специфичните си свойства, така и не отговарят на изискванията за безопасност”, се казва в мотивите на магистратите.

В случая се установява, че дружеството действително е извършило именно посоченото нарушение.

След разглеждането на всички материали по делото, съдът е приел, че правилно административно-наказващият орган е съобразил критериите за оразмеряване на административната санкция и е наложен минималният размер на санкцията. Според съда, не е налице „маловажен случай” на административно нарушение, доколкото количеството на предлаганите хранителни стоки не е пренебрежимо малко, а и срокът на минимална трайност е превишен с един до 5 месеца. В тази връзка съдът намира, че случаят не разкрива по-ниска степен на обществена опасност от обикновените случаи и степента на засягане на обществените отношения.

Според магистратите изложеното наказателното постановление е обосновано и законосъобразно и определеното наказание е справедливо и затова следва да бъде потвърдено изцяло.

Освен глобата от 2000 лева, „Т-Маркет” следва да заплати на Българска агенция по безопасност на храните сумата от 80 лв., представляващи юрисконсултско възнаграждение.

Решението подлежи на обжалване в 14–дневен срок пред Административен съд Пловдив